DO-Cember: Creativiteit!

Tjonge creativiteit!
Ik hoor vaak mensen zeggen: “Nee joh, zo creatief ben ik niet.
En terwijl ik dit opschrijf krijg ik van een buurvrouw een mooie zelfgemaakte kerstkaart in de brievenbus. Deze heeft ze gemaakt samen met 1 van haar drie kinderen.

Ik denk juist dat heel veel mensen creatief zijn. En zelfs creatiever dan ze zelf denken!

Creativiteit wordt misschien vaak geassocieerd met kwaliteit, behalve wanneer het gaat om kinderen. Ik denk ook dat daarom veel mensen roepen dat ze niet creatief zijn, terwijl ze allerlei mooie dingen ontwikkelen. Mogelijk zijn ze kritisch op wat ze zelf maken. ‘Creatief’ hoeft niet meteen ‘Kunst’ te zijn. Daarnaast zijn er andere vormen van creativiteit. Naast ‘kunstzinnige creativiteit’ bestaat ook zoiets als ‘creatieve denkers’.

Ik duik WIKIPEDIA even in:
“Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden. ”

Ik kan me persoonlijk wel vinden in deze beschrijving. En zoals je ziet, staat er niets over kwaliteit. (Hmmm, misschien zit dat een beetje besloten in het vinden van een oplossing voor een probleem? Of is dat té vrij geïnterpreteerd?) En buiten dat: Over smaak valt niet te twisten! Wat de één geweldig vindt, vindt een ander verschrikkelijk. Dus ik zou zeggen: laat ‘het’ stromen: klieder, klodder, plak, smeer en creëer en bepaal zelf of je het wilt delen met de buitenwereld of niet!

Over smaak…
Vorige week dinsdag liep ik met een 83 jarige sporter langs de deuren, om ouderen te motiveren om te (meer) te gaan bewegen. We kenden elkaar nog niet, dus we hadden het tussendoor over van alles. Ik vertelde dat ik in Zwolle woon en hij vertelde over de musea die hij regelmatig bezoekt. Hij begreep niets van het ‘Grote EI’ dat bovenop museum De Fundatie (in Zwolle) is geplaatst. Veel mensen delen deze mening. Maar ik moet zeggen dat ik ondertussen het reuzen-ei steeds meer kan waarderen, zeker wanneer de zon erop schijnt.

Laatst was er door kunstenaar Maurizio Cattelan als kunstitem tijdens kunstbeurs in Milaan een banaan aan de muur opgehangen met ducktape. Kunstenaar David Datuna pakte de banaan ervan af en at deze op. Ook dit was volgens de bananeneter een kunstzinnige actie. Zie hier zijn filmpje op Instagram.

En wanneer we het dan hebben over smaak…: Ik krijg liever die persoonlijke kerstkaart die gemaakt is door mijn buurvrouw en buurmeisje.
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.