De Binnenpoort in Culemborg # 7.77 van 365

Culemborg is een vestingstad geweest en daar hoort een stadsmuur en stadspoorten bij. Over de stadsmuur heb ik al verteld. De enig overgebleven stadspoort komt vandaag aan de beurt.

Culemborg kreeg in 1318 stadsrechten en vrij snel daarna is begonnen met de bouw van de stadsmuur en de 4 toegangspoorten naar de stad. De Binnenpoort was in het zuidelijke deel van de stadsmuur gebouwd. Oorspronkelijk was de poort niet zo hoog als het nu is. In 1557 is de poort verhoogd met de verdieping die op de foto is te zien en te herkennen is aan de 3 gesloten nissen met bogen erboven. Op die verdieping kwam een spitse toren met een omloop eromheen. De toren is in totaal 37 meter hoog. Er hangt een klok uit 1509 In de nok van de toren hangt een klok uit 1509.

De poort wordt ook wel Lanxmeerpoort genoemd, naar het gebied dat net buiten Culemborg lag. Vroeger was deze poort aan de buitenrand van Culemborg gebouwd, tussen Culemborg en Lanxmeer in. Door uitbreiding van Culemborg moest er echter een nieuwe stadsmuur met stadspoorten worden gebouwd om ook dat gebied te beschermen tegen indringers. Daarmee werd de Lanxmeerpoort een Binnenpoort.

In de Binnenpoort is lang een gevangenis geweest. Een paar attributen daarvan worden bewaard en tentoongesteld in het Elisabeth Weeshuismuseum in Culemborg.

Tijdens een restauratie in de jaren 1940-1943 werd in de noordgevel een nis gevonden. Daar is toen een beeld van de Heilige Barbara gemaakt door beeldhouwer Mari Andriessen in geplaatst. Die kunt u goed zien op mijn pixels. Het is overigens een wonder te noemen dat de toren toen is gerestaureerd en dat eht ongeschonden de 2e wereldoorlog heeft overleefd.

Sinds 1971 is de Binnenpoort een rijksmonument.

 Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de poort.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.