Waterpompen van Culemborg # 7.81 van 365

In Culemborg staan 5 waterpompen in het centrum. Ik ben niet met alle pompen op de pixel gegaan, omdat ze er vrijwel hetzelfde uitzagen. Ik laat u er 1 zien. Deze pomp, van zandsteen, is in 1718 gemaakt en het is sinds 1971 een rijksmonument.

Vroeger waren waterpompen erg belangrijk voor de volksgezondheid. De bewoners van een stad of dorp met gemeentelijke waterpomp hadden schoon drinkwater en waren daardoor veel minder vaak ziek. Door de komst van de waterleidingen zoasl wij die nu kennen, werden de waterpompen overbodig. Veel pompen werden daarna afgebroken. Culemborg heeft er een aantal bewaard. 4 daarvan zijn er rijksmonument en 1 is gemeentelijk monument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van een mooi woonhuis dat aan de Markt in het centrum van de stad staat. Het is een gemeentelijk monument. Op de begaande grond zit al sinds de 19e eeuw een winkel. Aan de ene kant een kleding winkel en daarnaast een fietsenwinkel. Het hele pand was eigendom van dhr Ausems. Hij was eigenaar van de kledingzaak, wethouder in Culemborg en deed ook veel voor de Rooms-katholieke Barbarakerk.  Op de 1e verdieping van het pand werkten meisjes achter naaimachines.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.