DO-Cember: creativiteit laten stromen

Het klinkt zo mooi en simpel: creativiteit laten stromen. En soms is het ook mooi en simpel. Maar soms ook helemaal niet. Dus hoe werkt dit dan?

Wikipedia
Wikipedia zegt het volgende over de processen van creativiteit:

“Een goed begrip van het creatieve proces bestaat niet. Vaak worden in het creatieve proces de volgende stadia onderscheiden:
Probleemwaarneming. Het open staan en zien of voelen van een probleem (of uitdaging) is de eerste stap in het creativiteitsproces.
Theoretiseren van het probleem. Nadat het probleem is waargenomen is de volgende stap het omzetten van het probleem in een (theoretisch of mentaal) model.
Bedenken / zien van de oplossing. De volgende fase kenmerkt zich door het, meestal plotseling, zien van de oplossing. Het “aha” of “eureka” effect. De meeste “aha” momenten ontstaan nadat het probleem uitvoerig bestudeerd is en vervolgens wordt losgelaten. “Er een nachtje over slapen” is hier een voorbeeld van. Blijkbaar reorganiseert ons brein, onbewust, de informatie wat tot creatieve oplossingen leidt.

Soms wordt ook nog de onderstaande fase tot het creatieve proces gerekend hoewel deze fase strikt genomen na het creatieve proces komt.

 • Realiseren van de oplossing. De laatste fase in het creativiteitsproces is het omzetten van het idee in een (praktische) oplossing. Niet eenduidig vaststaand is of deze fase van het proces wel of niet tot het creativiteitsproces wordt gerekend. Typerend voor deze fase is de uitspraak “1% inspiratie en 99% transpiratie”. Hiermee wordt benadrukt dat het realiseren van een idee veruit de meest moeilijke fase is.”

Pffft ik weet niet wat jullie hiervan vinden, maar ik denk dan: “Een goed begrip van het creatieve proces bestaat niet.” Punt.
Maar wellicht kan inzicht in hoe het soms gaat, je helpen in je eigen proces, wanneer je even ‘vast’ komt te zitten.

Vriendin
Ik sprak erover met een vriendin. Zij ging een aantal jaar geleden wekelijks naar een schilder-groepje en kreeg daar opdrachten. Dit zouden we kunnen beschouwen als een gesteld ‘probleem’, waar zij dan een ‘oplossing’ voor zou moeten bedenken. Uiteraard kon ze de opdrachten naar eigen inzicht uitwerken. Ik kan me voorstellen dat in dit geval de benoemde processen (deels) naar voren komen.

Ondertussen schildert mijn vriendin niet meer in het schilder-groepje, maar vooral thuis. Ze exposeert op verschillende plaatsen haar werken. Ze schildert veelal abstract, en soms realistisch. Ik vroeg aan haar hoe het creatieve proces bij haar gaat. Zij geeft aan dat het bij haar vooral om een ‘gevoel’ gaat. Soms schildert ze lange tijd niets, is ze druk, doet van alles. En soms wordt ze wakker en is ze in een bepaalde ‘state of mind’ en neemt ze de tijd, gaat schilderen en is enorm productief. Het ‘vloeit’ als het ware uit haar handen. Ze kan op zo’n dag ineens 3 grote werken maken.

Wanneer ze een realistisch werk maakt, dan is dit iets wat al langer in haar hoofd rondspookt. Dat ze bijvoorbeeld een bepaald dier wil schilderen. Ook werkt ze dan meer met voorbeelden ter inspiratie (afbeeldingen, foto’s).

Als je schildert heeft het heel veel te maken met gevoel en emotie. Uiting hiervan. En vaak ook in samenwerking met je hoofd. Ik ben wel benieuwd hoe anderen het creatieve schilder-proces ervaren. Hoe gaat dit bij jou?

Nader ‘onderzoek’
Nader ‘onderzoek’ online (lees: Googlen) gaf vergelijkbare inzichten, als wat mijn vriendin aangaf. Er werd op verschillende sites verschillen aangegeven tussen ‘uitwerkingen van vooraf bedachte ideeën’, het werken in opdracht (voor de klant) en spontane werken.

Op de website van de denksmederij vond ik nog een interessant figuur die ik met jullie wil delen. (zo wie zo een leuke site!). Er staat onder de afbeelding: procesgericht werken SLO, dus ik denk dat de afbeelding bij de SLO vandaan komt.

Ontwerp zonder titel (1)

 

Het mooie is, dat hoe jouw creatieve proces ook verloopt, het altijd goed is  <3

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 1. home warranty programs zegt

  Hello everyone, it’s mmy first visit at this website, and piece of
  writing is genuinely fruitful designed for me, keep up posting such articles or reviews.

 2. home warranty coverage zegt

  I have found very interesting your article.It’s pretty worth enough for me.
  In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, thhe wweb will be a lot moore useful than ever before.

 3. Benito zegt

  I like it whenever people come together
  and share thoughts.Great website, continue the good work!

 4. Emanuel zegt

  I am pleased that I detected this web blog,
  just the right information that I was searching for!

 5. παραγωγη video για youtube zegt

  This is the perfsct blog for anybody who hopes to find out about this topic.

  You definitely put a brand new spin on a toppic which has been discussed for decades.Wonderful stuff, just excellent!

 6. Drop dj zegt

  I need tto tto thank you for this fantastic read!!
  I definitely enjoyed every bit of it.I have got you
  book-marked to look at new things you post…

 7. medicare partd zegt

  Hi there to every body, it’s myy first go to see off
  this webpage; this webpage contains amazing and really exceplent data in support of readers.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.