Nationaal Militair Museum # 7.86 van 365

We beginnen het nieuwe jaar met een beetje een raar onderwerp. Want wie begint een nieuw jaar nou met een agressief onderwerp? Nou ik dus. Ik ben naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg gegaan om te kijken wat er zoals bestaat aan wapentuig en militaire voertuigen. Wat direct op viel is dat het gebouw op de oude basis staat en dat er veel mannelijke bezoekers waren ( zowel groot als klein) en dat beide toch wel erg enthousiast rondliepen.

Soesterberg is een dorp tussen Amersfoort, Zeist en Soest in en er wonen ogneveer 6500 mensen. De naam Soesterberg verwijst deels naar Soest, maar ook naar het feit dat het dorp op de Utrechtse heuvelrug ligt ( op een berg(je) dus). Tussen Soest en Soesterberg liggen de Soesterduinen. Daar ben ik geweest en het is er prachtig. Het is een combinatie van bos, hei, duinen en  zandverstuiving.

De heide-achtige omgeving van Soesterberg is de basis van Vliegbasis Soesterberg. In 1910 gaan 2 ondernemers het gebied gebruiken als start- en landingsveld voor hun vliegtuigenbedrijf. 2 jaar later zijn ze echter failliet gegaan.

In 1913 werd de Luchtvaartafdeling(LVA) van de Koninklijke landmacht opgericht. Zij mochten het vliegveld bij Soesterberg gaan gebruiken. Dat vliegveld was inmiddels gekocht door de Nederlandse regering. In 1953 werd de LVA zelfstandig en gingen ze de Koninklijke luchtmacht heten. De vliegbasis is daarna nog lang in gebruik geweest.

Het Nationaal Militair Museum ligt op de Vliegbasis Soesterberg. Daar is na de sluiting in 2008 een 380 hectare groot natuur- en recreatiegebied van gemaakt. Je kan er wandelen, fietsen, picknicken en overal zijn nog restanten van de vliegbasis te zien. De start- en landingsbanen liggen er bijvoorbeeld nog. Op https://www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/park-vliegbasis-soesterberg/park-vliegbasis-soesterberg is meer te lezen over dit park. NB: het is verboden om van de paden af te gaan, omdat er daar nog onontplofte munitie ligt.

Onderweg naar het museum kom je langs een aantal tanks en afweergeschutsmateriaal.  Na de ontvangstruimte kom je in een hele grote loods ( 110 x 250 meter en 13 meter hoge glazen wanden, 35.000 m2 vloeroppervlak) die vol staat en hangt met vliegtuigen, motoren, tanks, auto’s, kanonnen ( ahhhhhh, die verzamel ik) en een aantal expositieruimten met uniformen, wapens, films, posters en dergelijke die de geschiedenis ( van 3000 jaar voor Christus tot nu)  van de krijgsmacht vertellen.  Buiten de loods staan ook nog vliegtuigen. Omdat het toch best wel fris was toen wij er waren, ben ik daar niet geweest.

De loods is ontworpen door architect Dick van Wageningen. Op https://www.clausvanwageningen.nl/nl/museum-ons-lieve-heer-op-solder-amsterdam/1/ is meer te zien van zijn werk.

Op https://www.nmm.nl/ is alle bezoekersinformatie te lezen over het museum. Het museum is dagelijks open van 10 tot 17 uur. De museumjaarkaart is er geldig.

Min of meer geheim weetje: Het schijnt dat de nationale goudvoorraad van ons land en alle nieuwe en uit de handel genomen bankbiljetten vanaf 2022 op Soesterberg worden bewaard. Zie https://www.dnb.nl/betalingsverkeer/037_DNBCashcentrum/index.jsp   Goudstaven met een waarde van 6 miljard euro…………

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het museum.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.