Gebouw 45 op Vliegbasis Soesterberg # 7.87 van 365

Dit kleine houten gebouw staat aan de rand van het bos bij het Nationaal Militair Museum op de vliegbasis Soesterberg.

Het gebouw wordt Gebouw 45 genoemd en het is het oudste luchtvaartgebouw van Nederland. Het is in 1910 en 1911 gebouwd door de ondernemers die de basis hebben gelegd voor de huidge vliegbasis. Zij hadden een vliegtuigfabriek en gebruikte dit gebouw als showroom, uitzichtplaats over het vliegveld en perscentrum. In 1913 kwam het vliegveld in bezit van de LVA, de luchtvaarrtafdeling van de landmacht.  Het gebouw kreeg de functie van EHBO post en werd daardoor ook wel het verbandgebouw genoemd.

In 1950 is het gebouw gerenoveerd en werd het leslokaal, theehuis en hield de dominee er spreekuur.

Na de bouw van het Nationaal Militair Museum is het gebouw in 2013 weer in de oude stijl hersteld. Nu is het een uitkijkpunt. Toen ik er was, was het koud en ietwat mistig. Wij hadden helaas niet zo’n mooi uitzicht.

Het dak heeft koperen (!)  goten rondom en er zijn voorzieningen voor de huisvesting van vleermuizen gemaakt.

De vliegbasis in zijn geheel is een gemeentelijk monument. Gebouw 45 heeft daarom geen eigen monumentale status.

Momenteel wordt Gebouw 45 Belvedere genoemd, Italiaans voor “mooi uitzicht”.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog meer pixels van dit leuke huisje.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.