Zonnegloren # 7.88 van 365

Vandaag een bijzonder onderwerp, want het onderwerp bestaat namelijk niet meer. Ik heb het geeneens op de pixel kunnen zetten voor u. Toch zit er een mooi verhaal aan vast. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik pixels van hoe Zonnegloren er nu uit ziet.

Zonnegloren was een sanatorium waar mensen met TBC in alle rust en in een schone omgeving konden genezen. Rust, reinheid en regelmaat waren tot in de jaren 50 van de vorige eeuw de medicijnen tegen TBC. Sanatoria voor de patiënten stonden vooral op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en aan zee.

In 1921 werd er in de duinen bij Soest een landgoed opgekocht door de Christelijke Vereeniging tot Oprichting en Instandhouding van Sanatoria voor Lijders aan Tuberculose  ( een hele mondvol dit). Architect Mertens ontwierp het sanatorium. In 1927 werd het sanatorium geopend in aanwezigheid van koningin Emma. Al in 1932 volgde de 1e uitbreiding. Ook in 1957 en in 1966 werd er flink uitgebreid. Er was nu ruimte voor 400 patiënten.

Door nieuwe behandelmethoden kwamen er steeds minder mensen die TBC kregen. Zonnegloren werd steeds meer een algemeen ziekenhuis. De laatste TBC patiënten verlieten Zonnegloren in 1979. Soest mocht geen eigen ziekenhuis krijgen van het ministerie. Het ziekenhuis moest daarom fuseren met andere ziekenhuizen in de omgeving. Uiteindelijk is daaruit het Meander Medisch Centrum  ontstaan, met ziekenhuizen in Amersfoort en Baarn en poliklinieken in de omgeving.

Wat te doen met het gebouw van Zonnegloren? Er waren veel plannen, maar uiteindelijk heeft de gemeente Soest het pand gekocht om het gebied terug te geven aan de natuur. Er kwam een deal met de verkopende vastgoedhandelaar. Die mocht elders in de gemeente gaan bouwen. Uiteraard verliep dit gehele plan niet vlekkeloos en zonder protest.

Uiteindelijk is Zonnegloren in 2000 gesloopt en is het veranderd van een 16.000 m2 groot gebouw  in een 26 hectare groot natuurgebied met hei, (dennen)bomen en zandverstuivingen. Toen ik er was, was het nou niet echt bijzonder lekker wandelweer. Het gebied is echter wel erg mooi. Ik wil nog wel een keer terug als het mooier weer is.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.