Stonehenge in Helmond # 7.89 van 365

Helmond is een stad en gemeente in het oosten van Noord-Brabant. Er wonen ongeveer 92.000 mensen. Vroeger was Helmond een vestingstad. Het kasteel bestaat nog, daar ga ik later over vertellen. Op het stadswapen van Helmond staat een helm afgebeeld. Dit zegt echter niks over de oorsprong van de naam Helmond. Dat komt namelijk van hel oftewel laaggelegen en mond, oftewel hoger gelegen.

Al in de 12e eeeuw werd Helmond voor het eerst genoemd. Rond 1230 heeft Helmond stadsrechten gekregen. Helmond ligt aan de Zuid-Willemsvaart. Dat is een kanaal tussen Maastricht en Den Bosch. Het is in 1826 gegraven in opdracht van koning Willem I, vandaar de naam van het kanaal. Door het 122 kilometer lange kanaal werd Helmond een  textielstad. Door de textielindustrie kwam er ook veel metaalindustrie.  Toch werd niet heel Helmond welvarend. En dat is eigenlijk nog steeds wel te zien vind ik. Veel werkgelegenheid is uit de stad verdwenen.

Het gebied rondom het station is vrijwel volledig gesloopt en vervangen door al dan niet lelijke nieuwbouw.

Tussen het station van Helmond en het centrum staat sins 1998 dit kunstwerk. Officieel heet het Parc Bruxelles, maar het wordt doorgaans Stonehenge genoemd. Waarom dat is weet u denk ik wel.

Het beeld staat bij het appartementencomplex dat Parc Bruxelles heet. Die naam is een verwijzing naar het hotel dat vroeger bij station Helmond stond.

Het werk is gemaakt door Frank van Donselaar. De plaatsing was ter ere van de herinirchting van het gebied rondom het eerder genoemde appartementencomplex.

Het materiaal van de pilaren is porfier, dat is gestolde lava. Midden tussen de pilaren staat een ouderwetse waterpomp. Rond de pilaren staan diverse zitbankjes. Door de aanwezigheid van de bebouwing is het er aangenaam ( want windluw) vertoeven.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het kunstwerk.

Groetjes Kuh wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.