Kantongerecht in Helmond # 7.91 van 365

Het kantongerecht van Helmond staat tussen het station en het centrum in. Het is tot 2002 in gebruik geweest als zodanig.  Toen werden de kantorgerechten opgeheven. Tot 2013 is het nog in gebruik geweest als dependance voor de rechtbank in Den Bosch. Het is nu particulier bezit.

Op https://www.woonplezier.nl/aanbod/bedrijfsaanbod/helmond/koop/bedrijf-411315-Weg%20op%20den%20Heuvel-9/ zijn foto’s te zien van het huidige interieur.

Het gebouw is in 1906gebouwd naar een ontwerp van de architect Metzelaar (1849 – 1918). Hij ontwierp vooral justitiële gebouwen als gevangenissen en gerechtsgebouwen.  De bekende koepelgevangenis in Haarlem is ook door hem ontworpen.

Een kanton is een bestuurlijke eenheid. Het is een souvenir van de Franse overheersing van ons land (1795 – 1813). Meerdere kantons vormden samen een arrondissement en die vormden weer een provincie.  Bij de invoering van de kantons had Nederland er 221. Bij de opheffing waren er daar nog 56 van over. Waarvan dus 1 in Helmond. In een kantongerecht worden diverse zaken tot een bedrag van 25.000 euro behandeld. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsconflichten, (ver)huurderszaken en consumentenaankopen. Het kantongerecht zoekt vooral naar oplossingen voor de geschillen die er spelen.

Sinds 2000 is het oude kantongerecht een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit mooie gebouw. Ik vind dit een mooi gebouw. Jammer dat de doorsneekantoren van nu er heel anders uitzien.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.