Straatkunst in Helmond # 7.93 van 365

In Helmond heb ik veel kunst gezien. Niet alleen in de vorm van beelden, maar ook veel mooie schilderijen op muren en onder viaducten. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat mooie pixels van deze kunst. De bedoeling van al deze kunst is dat Helmond 1 groot openluchtkunstwerk wordt.

Ik sta hier op de pixel met de schilderijen onder de Traversebrug bij de Zuid-Willemsvaart die door Helmond stroomt. De Kasteeltraverse is een grote weg die dwars door Helmond ligt. Het heet ook wel de N270.  Traverse komt uit het Frans en betekent oversteek. Bij een kasteel lag vroeger doorgaans een vesting en loodrecht op de stadsmuur lagen traversen, oftwel aarden wallen die de stadsmuur extra stevigheid gaven. De Kasteeltraverse loopt voor het kasteel van Helmond langs.

GroenLinks heeft het idee van de muurschilderingen in de gemeenteraad gebracht en alle partijen zijn er enthousiast over. Met kleurrijke kunst worden sombere en vaak grijze oppervlakken veel mooier. Daardoor geven ze ook een vrolijker gevoel aan passanten en daardoor zorgt de kunst voor meer veilighheid op straat. Of in ieder geval voor een veilig gevoel op straat en dat is al het halve werk als het om veiligheid gaat. Bovendien gaat de kunst lelijke graffiti tegen.

De kosten die het project met zich mee brengt, zijn nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat er voldoende goede kunstenaars zijn in Helmond die mee willen werken. gewoon tegen betaling uiteraard, want ook kunstenaars hebben geld nodig om van te leven.

De kunstwerken onder de brug bij de Zuid-Willemsvaart zijn gemaakt door Ilse Weisfelt. Zij heeft zich laten inspireren door Vincent van Gogh. Hij heeft rond 1884 in de buurt van helmond gewoond en gewerkt. Ilse gebruikte zjn arbeiders voor haar schilderijen. Ze heeft, samen wat wat helpers, 10 dagen gedaan over het opvrolijken van het viaduct.  Meer van haar werk is te zien op https://www.ilseweisfelt.com/

Op de muur van een appartementencomplex staat een grote Mural/muurschildering van Hezelo van Helmond. Hij was rond 1100 na Christus de 1e kasteelheer van Helmond.  Studio Giftig uit Veldhoven heeft dit gemaakt in opdracht van stichting Carat. Op http://www.carat-helmond.nl/ is meer  te lezen van deze stichting.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.