Het kasteel in Helmond # 7.95 van 365


Na het rode kasteel van gisteren, laat ik u vandaag het echte kasteel van Helmond zien. Toen ik er was kon ik niet in het kasteel, omdat Sinterklaas er net aan het logeren was. Ook was er een circus op het voorterrein van het kasteel. Dat alles zorgde voor veel drukte. Daar houd ik niet zo van. Ik beloof u dat ik later het kasteel van binnen ga bekijken. Dat is namelijk een museum geworden. Vandaag vertel ik over het kasteel zelf.

De bouw van het kasteel is rond 1325 begonnen.  Vanaf het begin is het kasteel een zogenaamde waterburcht geweest, oftewel een versterkte woning met daaromheen een gracht met ophaalbrug. De naam burcht komt van brug. De meeste burchten stonden op vlak land. In het buitenland staan ze vaak op een rotswand.

Het kasteel in Helmond is 35 bij 35 meter groot qua vloeroppervlakte. Vroeger stonden er ook nog bijgebouwen bij het kasteel en een extra gracht en toegangspoort. Dit is allemaal verdwenen toen de Kasteeltraverse werd gebouwd ( oftewel de grote weg die dwars door Helmond loopt). Van het oude interieur is ook niet veel meer over. De kelders zijn wel aardig intact gebleven.

Het kasteel heeft diverse eigenaren gehad en ook diverse verwoestingen en branden overleefd. Pas in 1921 kwam het kasteel in het bezit van de gemeente Helmond. De laatste kasteeldames hebben toen bedongen dat het kasteel een openbare functie moest krijgen. Na een verbouwing werd het kasteel het gemeentehuis van Helmond. Dat bleef zo tot in de jaren 70 van de vorige eeuw. De gemeente verhuisde naar een nieuw gemeentehuis. Het kasteel bleef nog wel trouwlocatie en er werd nog vergaderd in de raadzaal. In 2001 ging ook de raadzaal over naar het nieuwe stadhuis.  De trouwlocatie bleef wel.

Sinds 1972 is het kasteel een rijksmonument.

In 1982 kwam het museum Helmond in het kasteel. Op https://www.museumhelmond.nl/ kunt u alle bezoekersinformatie lezen. Het museum heeft meerdere locaties, het kasteel is er 1 van.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.