De watertoren van Helmond # 7.98 van 365

Ik kan het niet helpen, maar ik word nou eenmaal blij als ik een watertoren zie. In Helmond kwam ik deze tegen, aan de Torenstraat aan de rand van een parkeerterrein van de Appie. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van deze toren.

De watertoren van Helmond staat in het centrum van Helmond. Helmond heeft nog een andere watertoren gehad. Die is gebouwd in 1899, maar stortte een jaar later al in. Er volgde herbouw en de toren bleef toen tot 1950 in gebruik. De watertoren had een hoogte van 30,95 meter en een waterreservoir van 300 m³. In 1956 is de oude watertoren gesloopt.

De watertoren waar ik mee op de pixel sta,  is ontworpen door de architect Kording. De bouw van de toren startte in 1941 en duurde door de 2e wereldoorlog wat langer dan normaal. Het werd pas in 948 in gebruik genomen.

Doordat de vraag naar drinkwater enorm toenam was de toren in de jaren zeventig niet meer toereikend.

De watertoren heeft een hoogte 47,3 meter en een waterreservoir van 1200 m³.

De toren staat momenteel leeg en wordt alleen gebruikt voor de zendmasten van telecombedrijven. De toren is een gemeentelijk monument.

Het leuke is dat ik in Helmond nog een watertoren tegen kwam. Die staat op het terrein van het bedrijf Raymakers. Die toren is ontworpen door architect Orie. De toren is in 1948 gebouwd. De watertoren heeft twee waterreservoirs van 150 en 35 m³. Hoe hoog de toren is, heb ik niet kunnen vinden.

Raymakers is een oud textielbedrijf dat al in 1772 is begonnen als weverij. Op het hoogtepunt werkten er 1300 mensen in het bedrijf. In de jaren 60 van de vorige eeuw ging het steeds slechter met de textielindustrie. Veel werk ging naar lage lonen landen. Het bedrijf bestaat nog steeds doordat eht zich heeft gespecialiseerd in veloursstoffen. Nu werken er ongeveer 100 mensen. De gehele fabriek is een gemeentelijk monument.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.