Vlisco in Helmond # 7.99 van 365

Gisteren kon u al een textielfabriek uit Helmond bekijken (Raymakers met de watertoren op het terrein). Vandaag laat ik u een deel van het gebouw van Vlisco zien. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

De fabriek is in 1911 gebouwd  en het staat tegenover het kasteel van Helmond. De fabriek is in de loop der tijd regelmatig vergroot. Dat zorgt voor het  allergaartje aan bouwstijlen.

Vlisco bestaat al sinds 1846 en is de oudste Nederlandse stoffenfabriek.  Pieter Fentener van Vlissingen is de oprichter van de fabriek.  Die heette toen Van Vlissingen & Co. Dat werd VlisCo. De stoffen die werden gemaakt kwamen in Nederlands-Indië terecht. Daar vochten afrikaanse soldaten mee in de KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Toen de afrikaanse soldaten weer naar huis gingen, namen ze de kleding die van de stoffen waren gemaakt mee. Het thuisfront in Afrika vond de stoffen erg mooi en zo kwam de handel van Vlisco naar Afrika op gang.

De stoffen van Vlisco zijn voor Afrikanen zoiets als Prada en Gucci. Exclusief en vooral gedragen door de rijken. Afrikaanse vrouwen maken van de stoffen zelf een outfit door het in drie delen te knippen. Een rok, een top en een hoofddoek of draagdoek voor een baby. De lappen stof zijn altijd 5,5 meter. Vroeger werden de prints met de hand in het katoen bedrukt ( batik). Uiteraard was dat arbeidsintensief. Daardoor was het ook duur. Er werden machines ontwikkeld om het handwerk over te nemen. De laatste handbedrukte doek werd in 1993 gemaakt.

Sinds 2000 is de fabriek in Helmond een rijksmonument.

De Britse investeringsmaatschappij Actis is eigenaar van de fabriek.  In 2015 ging het erg slecht met het bedrijf. Nu is er weer een stijgende lijn in de verkoop. De tokeomst is echter nog onzeker. Ook door de verkoop van goedkope Chinese artikelen die steeds meer gaan lijken op de stoffen van Vlisco.

Wat Vlisco zo bijzonder maakt is dat de stoffen die ze er maken vooral in Afrika worden verkocht. Als u op onderstaande links drukt, zult u begrijpen waarom. De gebloemde stoffen en de exotische dessins hebben ook  bij de Bijenkorf gelegen, maar daar was het geen groot succes. De verkoop stopte in 1981.

Als het nog beter gaat met het zaken doen, wil de fabriek een nevenvestiging in Nigeria openen. Ze zouden ook graag een Vlisco museum in Helmond willen openen.

Op het terrein is een stoffenwinkel. Zie https://www.vvvdepeel.nl/nl/activiteitenkaart/detail/vlisco-winkel-in-helmond–5dbbf7b7-093b-4b7a-82a1-f444f7a8e3c4  Normaal verwijs ik niet naar dit soort sites, maar voor de mensen die handig zijn met de naaimachine is er veel moois te vinden. Er is ook een webshop. Kijk dan op: https://shop.vlisco.com/en/all-fabrics?gclid=EAIaIQobChMIxqbuypWF5wIVxOR3Ch2UOwekEAAYASAAEgLMffD_BwE

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.