365 dagen LICHT #41

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT. Dit tijdelijke holocaustmonument Levenslicht is op 16 januari onthuld in Rotterdam.  LevensLICHT wordt gevormd door 104 duizend LICHTgevende herdenkingsstenen; dat is ook het aantal Joodse, Roma en Sinti-slachtoffers dat in de oorlog in Nederland te betreuren viel. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Mooi dat de kunstenaar deze traditie gebruikt heeft in zijn kunstwerk. In het donker LICHTen de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in LICHT en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project en een openbaar kunstwerk te maken over de Holocaust. Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal.”

Met het monument willen de initiatiefnemers het bewustzijn vergroten over het lot van de Joden, Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf vandaag wordt een deel van de stenen tentoongesteld in 170 Nederlandse gemeenten, waar de vervolging van deze bevolkingsgroepen heeft plaatsgevonden.

Om mensen in 2020 in de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, wordt in elke betrokken gemeente  een deel levenlichtvan dit kunstwerk geplaatst, op een locatie die door de lokale gemeenschap wordt bepaald. Denk aan een drukbezocht plein, een historische plek of bij een bestaand oorlogsmonument. Gemeenten zijn vrij om het tijdelijke monument eventueel een vaste bestemming te geven. Dit is een uniek project omdat nog nooit eerder op hetzelfde moment in alle betrokken Nederlandse gemeenten is stilgestaan bij de Holocaustslachtoffers. De optelsom van alle monumenten vormt één nationaal symbool waarmee Nederland samen dit belangrijke deel van de oorlogsgeschiedenis herdenkt.

Ik ga zeker onderdeel van dit verhaal zijn.
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.