Landgoed Bruggelen # 7.103 van 365

Zoals jullie weten ben ik een fan van wandelen. Daarom houd ik ook zo van landgoederen. Die gebieden zijn doorgaans mooi aangelegd, goed onderhouden en ze zijn rijk aan veel flora en fauna. Als ik een onbekend landgoed betreed, is het volgen van een wandelroute handig. Maar ook zonder red ik mij wel.

De meeste landgoederen zijn eigendom van organisaties als Natuurmonumenten, provinciale natuurorganisaties als het Geldersch Landschap en kasteelen of ze zijn nog in handen van particulieren. Die wonen dan doorgaans nog in een mooi huis op het landgoed. Want een landgoed is immers niks anders dan een uitgestrekt gebied met landerijen en gebouwen. Een landgoed was zelfvoorzienend, dus er waren boerderijen, allerhande ambachtslieden en er was ruimte voor (veel) personeel.

Vandaag vertel ik over landgoed Bruggelen net onder Apeldoorn. Ik heb er de afgelopen weken vaak gelopen en op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik daar de foto’s van. Landgoed Bruggelen is niet alleen mooi, maar heeft ook een gruwelijk deel. Daar vertel ik later over.

Het landgoed ligt onder de A1 bij Apeldoorn/Ugchelen en het loopt tot Hoenderloo en Beekbergen. Het ligt op een oude stuwwal en het is ruim 450 hectare groot. Een stuwwal is letterlijk opgestuwde/opgedrukte grond door een dikke ijslaag.  Bekende stuwwallen zijn de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.

In 1949 werd het eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen. Daar ben ik overigens donateur van.  De naam komt van Braclog, dat is een oud bos dat al in 801 na Christus op eenvoudige kaarten werd vermeld. In de 16e eeuw werd dat bos Engelanderholt genoemd. Zo wordt het door sommige mensen nog steeds genoemd.

Het landgoed verbindt de Veluwe met de IJsselvalei ( het gebied tussen Apeldoorn en de IJssel). Deze verbinding is voor veel dieren heel belangrijk. Het maakt Bruggelen ook een wildrijk gebied. Wij zagen er een wild zwijn op klaarluchte dag en er waren heel veel spooren van andere zwijnen en herten ( edelherten, damherten en reeën). Ook leven er dassen en marterachtigen. Er zijn enorm veel vogels en op de heideachtige gebieden ook veel reptielen. Naar die gebieden moet ik nog eens heen. In de herfst schijnen er veel (zeldzame) paddenstoelen te zien te zijn. Dit komt omdat een deel van het bos op landgoed heel vochtig is.

Op landgoed Bruggelen zijn 3 wandelroutes uitgezet. Je mag er ook mountainbiken en paardrijden. Er lopen ook 2 klompenpaden door het gebied een een lange afstandswandelroute, het Maarten van Rossumpad. Het is er, ondanks de geluiden van de A1 in een deel van het gebied, goed toeven.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.