Herenhul # 7.104 van 365

Vandaag ga ik over een bijzondere plek op landgoed Bruggelen vertellen. Het ligt vlakbij de A1 en is toch onbekend voor veel mensen.

Herenhul is de plek waar, tussen de 13de en 17de eeuw, de Hertog van Gelre een paar x per jaar kwam om recht te spreken. In zijn gevolg waren Veluwse ridders  en schepenen van diverse Gelderse steden.  Af- en aanrennend personeel zorgde voor eten, drinken, de paarden, de tenten enzovoort. Een podium werd gebouwd en er werden zetels en banken geplaatst. Er kwam ook eem galg, want het waren vooral halsmisdrijven die hier werden berecht. Al dit volk zorgde ook voor een bloeiende handel voor boeren, marskramers en andere ondernemers uit de buurt.

Op deze plek werd vermoedelijk al in de pre-historie recht gesproken. Toen liepen er al 2 belangrijke wegen langs dit gebied. Namelijk de route oost-west ( de huidige A1) en een noord-zuid route ( de huidige A50).  Tussen de 8e en 10e eeuw werd het gebied in oude documenten genoemd als gerechtsplaats.

Op Herenhul werden ook feestelijke bijeenkomsten gehouden. Denk aan inhuldigingen van nieuwe hertogen en vergderingen tussen de Gelderse steden.

Een leuk weetje:

De Aap was een herberg dicht bij de Hoge Bank in het Engelanderholt, zoals Bruggelen ook werd genoemd. De herberg was de pleisterplaats voor de heren die de volgende dag recht kwamen spreken. In hun kielzog kwamen ook de gerechtsdienaren en beklaagden mee. Met de galg vlakbij waren de vooruitzichten van de beklagden niet bijstonder goed  te noemen. Hier komt waarschijnlijk de uitdrukking “In de aap gelogeerd zijn”vandaan. . De  herberg is overigens in de  jaren 30 van de vorige eeuw gesloopt.

Engelanderholt betekent zo iets als een klein gebied op een hooggelegen plek bij het bos.

Na 1620 stopten de rechtszittingen en werd het stil op het Herenhul. Nu is het een mooi bosgebied.

De kei heeft overigens niks met het onderwerp te maken. Het geeft alleen de plaats van handeling weer. De kei heeft wel met het gebied zelf te maken, omdat het een steen is die is opgestuwd tijdens een ijstijd lang geleden. Zo is de kei op de Veluwe terecht gekomen.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.