365 dagen LICHT #46

Vandaag is het de officiële internationale herdenkingsdag van de slachtoffers van de Holocaust. De dag dat het concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd, 75 jaar geleden.

Afschuwelijk, het hele holocaust gebeuren. Soms denk ik: “Ik wil er geen boek meer over lezen, geen film meer over zien”. Films kijk ik allang niet meer. Geen enkele, maar een boek…..ik grijp er toch steeds weer naar. Lees me worstelend door alle vreselijke, onbeschrijfelijke ellende naar het einde. Ik kan me, ook al lees ik al die indringende verhalen, er geen voorstelling van maken. En hoe kan het, dat er in al die donkerste, duisterste, zwartheid nog LICHT heeft bestaan. Hoe konden ze het volhouden! Ik heb zo’n diep respect voor al die Holocaust overlevenden, en denk ook aan alle slachtoffers die het niet overleefden.

Manlief bezocht in oktober Yad Vashem, het indrukwekkende herdenkingscentrum in Jeruzalem. Hij kon het bijna niet aan om alles waarvan hij maar stukjes gezien en gelezen heeft, daar allemaal bij elkaar te zien. Een hel vond hij het. Diep onder de indruk en ontroerd was hij van Het Kindermonument, uitgehouwen in een grot, waar in het donker met behulp van spiegels en 5 lichtjes de 1,5 miljoen vermoorde kinderen als een sterrenhemel worden verbeeld,   Op de achtergrond hoor je altijd maar door, de namen van deze kinderen, hun leeftijd en hun land van herkomst. 

Yad Vashem; een eeuwige naam, die niet uitgeroeid zal worden.

Ook in Nederland, in Westerbork zijn de afgelopen week de namen van 102.000 slachtoffers voorgelezen, 24/7. Misschien kan je het laatste stukje nog meemaken via de Live stream. Zo indrukwekkend!

Een van de boeken die op m’n lijstje staan om te lezen is: De Keuze, van Holocaust overlevende Edith Eva Eger. Maar op het moment van schrijven sta ik nummer zoveel 19?op de wachtlijst bij de bibliotheek. Dus als een van jullie het heeft en ik mag het lenen, dan houd ik me aanbevolen.
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.