Erebegraafplaats Bloemendaal # 7.105 van 365

In Nationaal park Zuid-Kennemerland (tussen Haarlem en de Noordzee) ligt de erebegraafplaats die ik voor u heb bezocht. Omdat het vandaag 75 jaar geleden is dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd, ga ik u nu meer vertellen over deze erebegraafplaats voor verzetsstrijders in de gemeente Bloemendaal.

Bij een eerder bezoek aan de Kennermerduinen zag ik het grote kruis al staan, maar toen kon ik geen pad vinden om bij het kruis te komen. Later onderzoek leerde mij dat er slechts 1 toegangsweg is naar de erebegraafplaats. Die ligt aan de Zeeweg, de N200 tussen Overveen en de zee. Na een lange wandeling kwam ik er aan. Bij de toegangspoort betreedt je het duingebied. Een kiezel/schelpenpad  gaat tusen de duinen door naar de eigenlijke begraafplaats. Er is maar 1 pad en de Nederlandse vlag en de klokkentoren wijzen ook de weg naar de begraafplaats. Die is omgeven door een lage stenen muur. Dit ter bescherming van de begraafplaats tegen de aanwezige herten en runderen in het gebied.

De begraafplaats zelf is niet groot, maar wel indrukwekkend. In 41 grafperken zijn de graven van de verzetstrijders te zien die hier begraven liggen. Op alle graven staat een naam en in een soort kaartenmolen ( rolodex) aan de rand van de begraafplaats staat bij elke naam beschreven wie de persoon was en wat hij ( en 1 zij, namelijk Hannie Schaft) hebben gedaan voor onze vrijheid.

Na de 2e wereldoorlog werden er in de duinen 45 grafkuilen gevonden met daarin 422 overledenen. Meer dan 100 waren er dood geschoten in de duinen en de rest van de lichamen kwamen uit de buurt, vooral uit Amsterdam.  372 van deze mensen werden herbegraven op de erebegraafplaats die op 27 november 1945 werd geopend. De begraafplaats was toen uiteraard heel sober. Uiteindelijk duurde het tot 1953 voor de begraafplaats af was. De laatse begrafenis was in 1955.

In de muur naast de klokkentoren zijn 4 tekstborden ingemetseld. Het lukte mij niet om de tekst goed te pixelen, maar u mag van mij aannemen dat het een indrukwekkende tekst is. De tekst is geschreven door H.M. van Randwijk van Vrij Nederland.  Wij mogen blij zijn dat wij deze tijd niet mee hebben gemaakt ( dat hoop ik in ieder geval voor u). Ook moeten wij er voor waken dat dit nooit meer mag gebeuren. Haat is geen goed idee. Ook niet als iets eng gevonden wordt.

Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerebegraafplaats_Bloemendaal#Gedenkplakkaten  staan wel duidelijke pixels gelukkig.

Op de begraafplaats staat een 2,5 meter hoge bronzen urn.  Het is ontworpen door Oswald Wenckebach ( 1895 – 1962). In de urn zit de as van gefusilleerden verzetsstrijders die voor november 1944 in het crematorium in Westerveld  zijn gecremeerd. Ook as van een aantal verzetsstrijders die in kamp Vught zijn gecremeerd zit in de urn.

Elk jaar is de jaarlijkse dodenherdenking  op 4 mei bij deze begraafplaats. De stille tocht start bij de watertoren van Overveen. Ik heb die route ook gelopen.

Sinds 2010 is de begraafplaats een rijksmonument.

Op https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/ is alles te lezen over de erebegraafplaats.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de erebegraafplaats

Opdat wij nooit vergeten!

Kuh Wak.
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.