Grafheuvels op landgoed Bruggelen # 7.106 van 365

Een paar dagen geleden heb ik jullie al verteld over het landgoed en over Herenhul dat op het landgoed ligt. Een ander mooi geschiedenisplekje zijn de grafheuvels die er te vinden zijn.

Grafheuvels zijn graven voor (hooggeplaatste) overledenen. In sommige grafheuvels is ruimte voor meerdere graven. Het vermoeden is dat grafheuvels ook werden gebruikt voor vereringen. Net zoals dat nu geldt voor sommige graven.

Grafheuvels zijn niet onbekend in Apeldoorn en omgeving. In het Kroondomein ten noorden en westen van Apeldoorn liggen er een heleboel. Zelfs in de stad hebben we er een paar. Die liggen ietwat verstopt achter een appartementencomplex. Dat bosje wordt nu vooral gebruikt als hondenuitlaatplaats en als kinderspeelplaats. De grafheuvels worden beschermd door lage hekjes en ze worden door vrijwilligers onderhouden.

Op landgoed Bruggelen zijn in totaal 5 grafheuvels gevonden. Ze zijn ongeveer 4000 jaar oud en daarmee een archeologisch monument. Ze zijn ook een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de grafheuvels in Bruggelen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.