Draaiorgelmuseum in Helmond # 7.113 van 365

Tjdens mijn uitjes kom ik de meest bijzondere dingen tegen. In Helmond zag ik dit niet zo heel erg mooie gebouw met een hele exotische naam, de Gaviolazaal. Het gebouw is genoemd naar de uitvinder van het kartonnen draaiorgelboek , en het systeem om die boeken te lezen,Anselmo Gavioli. Hij leefde rond 1900 en heeft veel draaiorgels gebouwd.

Stichting Draaiorgels Helmond werd opgericht om de draaiorgels van de Danszaal Bocken in Helmond te behouden. De orgels werden aan de gemeente verkocht en tentoongesteld in een kerk. Daarna kwamen ze naar de oude brandweerkazerne, het gebouw dat nu de Gaviolozaal heet. In 2003 werd het museum gesloten. In 2008 kwam er een doorstart.

Helaas was het museum nog gesloten, toen ik er was. Ik heb geen pixels van het interieur kunnen maken. In het museum zijn behalve draaiorgels ook accordeons te zien.

De openingstijden van het museum zijn op afspraak en op de zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur. De entree is gratis. Zie https://www.draaiorgelshelmond.nl/ voor het laatste nieuws van het museum.

Het is de bedoeling dat het museum in 2020 verhuist naar een oude goederenloods bij het station van Helmond. Daar zou het museum meer ruimte krijgen. Bovendien komt daar ook het EDAH museum en dan kunnen de musea meer bezoekers trekken. Zoals het blijkbaar hoort, levert zo’n verhuizing veel (financieel) gedoe op. De verhuizing is nodig omdat er voor de huidige locatie nieuwbouwplannen liggen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.