Lambertushof in Helmond # 7.114 van 365

Op zondag liet ik u de Sint Lambertuskerk zien. Achter de kerk ligt een mooi hofje, dat ga ik u vandaag laten zien. Het hofje bestaat sinds 2001. Het heette eerst To Hölscherhof, maar Lambertushof is toch makkelijker vanwege de gelijknamige kerk in de buurt.

To Hölscher was een kinderboekenschrijfster die in Helmond heeft geleefd van 1898 tot 1953. Ze is ook onderwijzeres geweest. Ze woonde met haar vriendin en was zeer gelovig.

Het hofje bestaat uit een groot gebouw dat vroeger in gebruik was als klooster en school. Het klooster is rond 1874 gebouwd, naar een ontwerp van de kerkarchitect Tulder. Het klooster is door allerlei toestanden pas in 1880 in gebruik genomen door een andere orde dan die het klooster liet bouwen. De Broeders van Maastricht gingen er wonen en ze opende een school. Die school groeide erg snel en de broeders gingen elders wonen. Tussen 1923 en 1937 woonden de Weense Zusters in het gebouw. Ook zij opende er een school, nu een huishoudschool.

Het klooster heeft de naam Mater Dei gehad. Dat betekent Moeder Maria.

Sinds 2000 is het oude klooster een rijksmonument.

Nu zit er nog steeds een school in het oude klooster.

Tussen de kerk en het oude klooster zijn hofjesachtige woningen gebouwd. Die zijn allemaal in gebruik als woning en atelier en dat is goed te zien aan de binnentuin én aan de gevels van diverse huisjes.  De huisjes zijn klein en worden verhuurd voor ongeveer 750 euro per maand.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het hofje.

Op https://www.lambertushofhelmond.nl/ is alles te lezen over dit hofje.  De bewoners hebben een stichting opgericht die allerlei evenementen organiseert in het hofje. Denk daarbij aan films in de openlucht, klassieke muziek en een voor iedereen toegankelijk atelier in de open lucht.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.