Molen Geesina in Groenekan # 7.116 van 365

 

Groenekan is een klein plaatsje in de provincie Utrecht net boven de stad Utrecht. Er wonen ongeveer 1900 inwoners.  De naam komt van een herberg met die naam die rond 1600 aan de weg tussen Utrecht en Soest heeft gestaan.

Wanneer de molen precies gebouwd is is niet duidelijk. Sommige menen dat het in 1843 is geweest, maar er staat het jaartal 1853 op de molen zelf.  Molen de Groene Kan is een stellingmolen die werd gebruikt als korenmolen. Die stelling is erg laag. Wat de molen ook bijzonde rmaakt is dat het van niet veel gebruikte baksteentjes is gemaakt, namelijk de geelrode IJsselsteentjes.

Sinds 1900 kan de molen ook mechanisch draaien, waardoor het niet meer afhankelijk was van een goede wind.

In 1930 werd de molen stil gezet. De eigenaar van de molen, Alexander Schuurman,  ging gebruik maken van een maalderij in De Bilt. Een stilstaande molen raakt snel in verval. Dit gold ook voor de Groene Kan. In 1939 werd de molen met geld van Geesina Schuurman gerestaureerd. Daarna kreeg de molen de naam Geesina. Ze heeft in de 2e wereldoorlog veel gemalen. Daarna kwam ze weer stil te staan. Er werd weer gemaken in De Bilt. Die maalderij ging echter dicht en de zonen van de familie Schuurman gingen weer met de Geesina malen. Dat kon pas na een restauratie die in 1968 plaats vond.

Sinds 1971 is de Geesina een rijksmonument.

Tot 1980 werd de molen gebruikt, maar wel steeds minder. Opnieuw raakte de molen in verval. De familie had geen geld meer voor een nieuwe restauratie. Daarom werd de molen eigendom van de stichting Utrechtse molens. Zij beginnen met de restauratie maar gaan zelf failliet. De molen gaat naar de stichting Het Utrechts Landschap. Een nieuwe restauratie zou ongeveer 1 miljoen euro kosten. De inwoners van Groenekan kwamen in opstand en uiteindelijk is de molen wel gerestaureerd, maar niet zo uitgebreid als eigenlijk nodig was. De molen is wel weer maalwaardig.

Elke zaterdagmiddag is de molen te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.  De winkel is dan ook open.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.