De poepende man # 7.118 van 365

Een paar jaar geleden had ik dit beeld al gezien. Toen stond ik aan het begin van de dijk (bij de Houtribsluizen) waar het kunstwerk op staat. Vanwege een hek dat op slot was en een bord “streng verboden toegang” kon ik het beeld toen niet pixelen. Nu stond het eigenlijk ook te ver weg, maar ik kon gewoon niet dichterbij komen dan dit. De loopbrug die u ziet, was geen openbaar terrein en daar mocht ik dus ook niet op.

Dit beeld staat op een strekdam in de haven van Lelystad. Officieel heet het beeld Exposure. Dat betekent blootstelling    (aan de weerselementen). Onofficieel heet het de poepende man. Waarom kunt u wel raden denk ik. Het beeld wordt ook wel de waterreus genoemd. Het stalen beeld is 26 meter hoog en weegt 60.000 kilo. Het bestaat uit ruim 14.000 bouten die ruim 5000 buizen bij elkaar houden. Voordat het beeld op de dijk kon komen, moest de dijk verstevigd worden. Daarna is het beeld door een bedrijf dat normaal gesproken electriciteitsmasten maakt in elkaar gezet.

Het beeld is ontworpen door Antony Gormley ( 1950, UK). De hurkende man kijkt uit over het Markermeer  en nodigt de kijker uit om mee te kijken. De gemeente Lelystad kreeg geld van de provincie om een aantal kunstwerken te kopen. Met hulp van een aantal bedrijven is er nog meer geld opgehaald en zo kon onder andere de waterreus worden aangeschaft. Het beeld is ontworpen tussen 2005 en 2007. In 2010 is het beeld onthuld.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik wat ingezoomde pixels van de poepende man. Tegenwoordig schijn je er wel dichtbij te kunnen komen. Er ligt een geocache heb ik uit betrouwbare bron. Dat is dat een soort schat die je kan vinden nadat je een speurtocht met je mobiele telefoon hebt gedaan.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.