Lely # 7.119 van 365

Vandaag ga ik u meer vertellen over de naamgever van Lelystad.

Cornelis Lely (1854 – 1926) kwam na zijn studie aan de technische universiteit van Delft in dienst bij het ministerie van Waterstaat.  Hij was de bedenker en later de uitvoerende minister van de Zuiderzeewerken. Lely maakte in 1891 een ontwerp waarbij de vroegere Zuiderzee uiteindelijk pas in 1932 werd afgesloten met een dijk ( de Afsluitdijk). Hierdoor ontstond het IJsselmeer ( rivier de IJssel komt erin uit). Delen van de vroegere Zuiderzee werden vervolgens ingepolderd tot de Noordoostpolder en Flevoland.

Later is met de bouw van de Deltawerken het principe van de Afsluitdijk opnieuw toegepast. Beide bouwwerken zorgen er namelijk voor dat er een stuk minder kustoppervlak kwam in Nederland. Gewoon door een deel van die kust af te sluiten door een veel kortere dam.

Het bronzen beeld van Lely is gemaakt door Piet Esser (1914 – 2004), een Nederlandse beeldhouwer. Hij heeft ook les gegeven en is hier door en door zijn eigen werk erg belangrijk geweest voor de kunst in Nederland.

In de buurt van Lelystad staan 2 beelden van Lely. 1 staat er bij de Afsluitdijk, de ander staat in het centrum van Lelystad.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het beeld van Lely.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.