B-24 Liberator in Lelystad # 7.122 van 365

Zoals de trouwe lezers wel weten vind ik het belangrijk dat we de 2e wereldoorlog en alle ellende die dat heeft veroorzaakt niet vergeten. Daarom vertel ik regelmatig over oorlogsmonumenten die ik in de diverse steden tegen kom. Vandaag vertel ik het verhaal achter de vliegtuigmotor van de B-24 Liberator. Deze vliegtuigmotor staat vlakbij het beeld waar ik gisteren over vertelde.

Deze motor is van een Amerikaans bommenwerper geweest. Die B-24 werd op 22 december 1943 neergehaald door Duits afweergeschut. De Amerikaanse bommenwerper was op 22 december 1943 op de terugweg van een uitgevoerd bombardement op het Duitse Munster. Toen werd het toestel door Duitse afweergeschut geraakt. 1 motor viel uit en toen het vliegtuig boven Nederland vloog kregen 2 andere motoren een storing. Op 1 motor vliegen ging niet meer. De Amerikaanse piloot Kent Miller besloot dat zijn bemanning het vliegtuig moest verlaten. Een deel deed dat. Door het slechte weer zagen ze niet dat ze boven water vlogen.  Zij overleefden het niet. Hun lichamen zijn wel geborgen en begraven.  Later werd wel duidelijk dat de B-24 boven water vloog. De piloot besloot een noodlanding te maken op wat toen nog de Zuiderzee was. De klap op het water was zo groot dat de B-24 in stukken brak en zonk. 5 inzittende kwamen om. Alleen de co-piloot Charles Taylor overleefde de crash en kon het vliegtuig verlaten en zich met een rubber bootje redden van de verdrinkingsdood. Helaas voor hem werd hij door een Duitse boot opgepikt en werd hij krijgsgevangen genomen.

Bij de drooglegging van Flevoland werden de restanten van de B24 gevonden. Ze werden in 1975 boven water gehaald. Charles Taylor was daar bij. In de bommenwerper werden de 5 lichamen van zijn makkers  gevonden. Zij zijn naar Amerika gebracht en daar begraven.

De propellor en motor van de B-24 staan voor eht erfgoedmuseum in Lelystad. Delen van de rest van het vliegtuig zijn naar het Militair museum in Soesterberg gebracht. Misschien kunt u het zich herinneren dat ik daar recentelijk ben geweest.

Op www.facebook.com/eendkuhwak  plaats ik een pixel met de namen van de omgekomen bemanningsleden.

Opdat wij nooit vergeten!

Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.