Het Muiderslot # 7.124 van 365

Ik houd van kastelen en ik heb er ondertussen al een hele boel bekeken. Nu is het Muiderslot aan de beurt.

Het Muiderslot is een waterburcht en het staat aan de monding van de Vecht in de vestingstad Muiden ( vlakbij Amsterdam en Weesp). Het kasteel is gebouwd rond 1285.  Graaf Floris de 5e heeft in het kasteel gewoond. Hij is in 1296 vermoord nadat hij een paar dagen gevangen heeft gezeten in zijn eigen kasteel. Wat er daarna met het kasteel is gebeurd is onbekend. Gesloopt? Of toch niet?

Dichter, schrijver en historicus P.C.Hooft heeft tussen 1610-1647 in het Muiderslot gewoond. Hij was toen wat wij nu burgemeester zouden noemen van Muiden. Hij gebruikte het kasteel alleen in de zomer, omdat het kasteel in de winter niet warm te krijgen was.

Later was het kasteel een tijd kazerne voor de Franse troepen.

In 1795 verliet de laatste bewoner het kasteel. Er brak een tijd van verval aan. Het werd nog wel gebruikte als gevangenis en munitiedepot. In 1823 werd het kasteel met sloop bedreigd. Dat ging uiteindelijk niet door. De overheid had het plan om het kasteel te laten vervallen tot een ruïne. Uiteindelijk werd er besloten tot renovatie. De buitenkant van het kasteel zou een middeleeuws uiterlijk krijgen, terwijl het interieur zou verwijzen naar de periode dat P.C. Hooft er woonde. Omdat er geen afbeeldingen bestaan van het slot in de middeleeuwen, moest de architect Pierre Cuypers zijn verbeelding de vrije loop laten. Aan hem is het sprookjesachtige uiterlijk van het kasteel te danken/te wijten.

Het kasteel heeft een slotgracht met ophaalbrug en er zijn torens op elke hoek van het kasteel. Binnen de muren is een grote binnenplaats en een relaitef klein woongedeelte.  Een groot deel van die woonruimte was in gebruik bij het personeel of werd gebruikt als keuken, voorrraadkast of ter verdediging van het kasteel. Buiten het kasteel was ruimte voor een moestuin, een kruidentuin en een pruimenboomgaard.

De tweede restauratie was in 1955.  Toen zijn er een aantal van de fantasién van Cuypers weer ongedaan gemaakt. In 1999 begon de laatste restauratie, waarbij de vesting en de groentetuin ( de Warmoeshof) aan de beurt kwamen.

Sinds 1878 is het kasteel een rijksmuseum. Dat betekent dat er in het museum belangrijke zaken voor de Nederlandse geschiedenis worden bewaard. De musea krijgen daarvoor subsidie van onze overheid.

Sinds 1973 is het Muiderslot een rijksmonument.

Op https://www.muiderslot.nl/ is alle bezoekersinfo van het Muiderslot te lezen. Ik adviseer u om er heen te gaan.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog veel meer pixels van het kasteel.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.