Het oude stadhuis van Muiden # 7.130 van 365

Aan de Herengracht in Muiden staat dit mooie gebouw, het oude stadhuis van Muiden. Boven de deur is een tekst geschilderd die verwijst naar de periode waarin het huis is gebouwd, namelijk tijdens de 1e wereldoorlog. Er is ook een gevelsteen met daarop het oude stadswapen van Muiden.

Tot 1832 stond er een raadhuis/stadhuis op deze plek. Dat raakte tijdens een grote storm zwaar beschadigd. Er werd besloten om het gebouw te slopen. Daarna huurde de gemeente diverse panden voor haar werk. Pas in 1882 kwam de gemeente weer aan de Herengracht.  Toen bleek echter dat de buurman ( een zoutjesfabrikant) het gemeentehuis wilde kopen om het te laten slopen. Hij kon dan de grond gebruiken voor de uitbreiding van zijn zoutjesfabriek. Aldus geschiedde.

De gemeente had toen 15.000 gulden om een nieuw stadhuis te bouwen. Ze gaven architect Stuyt de opdracht om een stadhuis te ontwerpen. De bouw was vervolgens in 1915 klaar.

In de jaren 90 van de vorige eeuw werd het stadhuis te klein voor de gemeente. Ze betrokken een nieuw gebouw elders in de stad. In het oude stadhuis kwamen appartementen.

Het oude stadhuis heeft geen monumentale status.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het oude stadhuis van Muiden.

Groetjes Kuh Wak

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.