De Doelen in Muiden # 7.131 van 365

Aan de Herengracht in Muiden staat dit mooie hoekpand. Het huis is in 1668 gebouwd en hetis een van de oudste panden van Muiden. Tot 1729 was het pand een woonhuis ( en soms 2 woonhuizen). Daarna is het huis verkocht en kwam er een herberg in, genaamd De Nieuwe Doelen. Al vrij snel daarna kwam er een kolfbaan van 24 meter lang en 6 meter breed bij het pand. Kolven was toen een populaire sport.

Er werd toen ook een pand om de hoek aangekocht en bij de Nieuwe Doelen getrokken. Daar kwam een verhuurbedrijf voor koetspaarden. In 1811 gebeurde er iets dat zowel lachwekkend als vreselijk is. Het pand was niet gebouwd op heipalen en bij een renovatie van de Grote Zeesluis die voor de Nieuwe Doelen ligt, zakte het grootste deel van het pand in de rivier de Vecht. In 1812 werd het huis gebouwd zoals het er nu staat. De naam werd “De Doelen”.

In 1852 kwamen er appartementen in het pand. Wonen aan een rivier was zeer in trek in die tijd.

In de jaren 70 van de vorige eeuw kwam er weer deels horeca in het pand.

Het geheel is sinds 1973 een rijksmonument.

Op http://restaurantdedoelen.nl/ kunt u alle informatie bekijken over het Franse restaurant dat nu in het pand zit.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van het pand.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.