De marktvrouw in Utrecht # 7.132 van 365

Vanaf vandaag laat ik u een aantal bezienswaardigheden uit Utrecht zien. Utrecht is hele oude stad. het kreeg al in 1122 stadsrechten.De geschiedenis van de stad is zeer rijk en lang. Een deel komen we de komende tijd vast wel tegen.  Inmiddels wonen er ruim 350.000 mensen in de stad.

Het bronzen beeld van de Marktvrouw/Koopvrouw staat sinds 1976 op de Vismarkt in het centrum van Utrecht.  Die straat bestaat al sinds de middeleeuwen. Vroeger was er een markt met vis, vandaar de naam.  De Vismarkt ligt langs de oude Gracht. Over die gracht ligt een brede brug, de Kalisbrug. Het beeld staat op deze brug. De Kalisbrug werd vreoger gebruikt als visafslag.

Het (vroeger) nabij gelegen Vroom en Dreesman heeft het beeld van de Koopvrouw geschonken aan de stad Utrecht. In 1973 vertrok het warenhuis namelijk naar Hoog Catherijne.

Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Theo van de Vathorst ( Utrecht, 1934). Veel van zijn werk staat in Utrecht. Zijn werk is ook te zien op https://www.vandevathorst.nl/ Klik op de blauwe woorden en de werken verschijnen per categorie, zoals brons, keramiek en tekeningen.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.