Huis Grothe # 7.133 van 365

Dit rijksmonument ( sinds 1967) staat aan de “Achter de Dom” in het centrum van Utrecht. Zoals de naam al doet vermoeden staat de Dom vlakbij. Daar ga ik later over vertellen.

Het huis is ergens in de 14e eeuw in opdracht van een Kanunnik gebouwd. Een kanunnik is een hoge geestelijke binnen de Rooms-Katholieke kerk. Ze hoeven sinds de 11e eeuw niet meer in een klooster te wonen en mogen hun aardse bezittingen houden.  Hun huizen werden wel rondom een klooster en/of bij de kerk gebouwd. Zo hadden de kanunniken wel de bescherming en de voordelen van het klooster. Eigenlijk iets van wel de lusten en niet de lasten.

De meeste Kanunnikenhuizen in ons land zijn verdwenen. Ze kwamen tijdens de reformatie in protestante handen en toen werden veel huizen gesloopt. In Utrecht zijn 3 huizen behouden gebleven. Andere Kanunnikenhuizen zijn vooral in Limburg te vinden. Bijvoorbeeld in Maastricht, Sittard, Roermond en Thorn.

Het Grothehuis in Utrecht heeft vorm van een hoge toren met kantelen en een aparte smalle traptoren. Later is er nog een zijvleugel aangebouwd.

Het huis werd vanaf de reformatie particulier bewoond tot aan het begin van de 19e eeuw. Toen kocht de gemeente Utrecht het. Eerst kwam er een politiebureau in. Nu is het gebouw in gebruik bij de Universiteit Utrecht.

Wie de naamgever is van eht huis is mij niet duidelijk geworden. De familie Grothe is in ieder geval een welgestelde familie geweest die al eeuwen in Utrecht heeft gewoond, gestudeerd en gewerkt.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het Grothe huis.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.