De oude hortus in Utrecht # 7.134 van 365

In Utrecht zijn 2 botanische tuinen. 1 bij het UMC ( de Uithof) en 1 in het centrum van Utrecht. Bij die 1e was ik al eerder geweest. Die is een stuk groter dan de hortus in het centrum van Utrecht. Dat heeft uiteraard alles te maken met de beschikbare ruimte. Die is op de Uithof veel groter.

Van oorprong stamt de oude hortus uit 1639. Het was toen een hortus medicus, opgericht door Henricus Regius ( 1598 – 1679). Hij was arts, filosoof en plantendeskundige. Een beeld van hem staat in de oude Hortus. Dat beeld is in 1994 gemaakt door Frank Letterie.

De oude hortus ligt achter het Universiteitsmuseum van Utrecht aan de Lange Nieuwstraat. Dat is op loopafstand van het Centraal Station. Vroeger lag de botanische tuin bij park Sonnenbergh, waar nu de sterrenwacht gevestigd is. Daar ga ik later over vertellen. Dat park wordt echter omgeven door de Stadsbuitengracht en daardoor was de ruimte daar helemaal beperkt.

In de oude hortus staan diverse oude bomen en er zijn kassen met diverse planten, waaronder de Victoria reuzenwaterlelie die in de zomer bloeit. Buiten staan veel kruiden met een geneeskundige werking. Precies wat je verwacht in een tuin die bij een universiteit hoort. Een hortus is namelijk een tuin met een wetenschappelijk karakter.  In de tuinen worden planten gekweekt om zo het uitsterven van de plant te voorkomen. Ook leren studenten in de tuinen hoe ze planten kunnen determineren. Verder wordt er uiteraard gekeken naar het nut van een plant. De meeste botanische tuinen zijn gespecialiseerd in bepaalde planten of bomen.

De oude Hortus was tussen 1723 en 1920 de botanische tuin van de unviersiteit Utrecht. Daarna werd de botanische tuin in Baarn de tuin van de universiteit. De oude hortus in Utrecht bleef wel een plek voor de algemene plantenkunde. In de jaren 60 van de vorige eeuw vertrok de universiteit van Utrecht naar de Uithof. Daar kwam toen een nieuwe botanische tuin.

Sinds 1967 is de oude hortus en het bijbehorende laboratoriumgenouw een rijksmonument.

In de jaren 90 van de vorige eeuw dreigde de oude hortus te verdwijnen. Buurtbewoners richtte de stichting “Vrienden van de oude hortus” op en dankzij hun inspanningen bleef de hortus behouden.

In 1996 kwam het Utrechts universiteitsmuseum in het voormalige Botanisch Laboratorium. Door sloop van een aantal gebouwen werd de tuin weer groter en kreeg onder de naam Oude Hortus de status van museumtuin. Het is daarom met de museumjaarkaart te bezoeken. Of met een regulier museumkaartje uiteraard.

Op https://www.universiteitsmuseum.nl/te-zien-en-te-doen/oude-hortus?gclid=EAIaIQobChMIzou5qKD35wIVzOF3Ch2RdwqiEAAYAiAAEgKSwfD_BwE is alle bezoekersinformatie te lezen over de oude hortus in Utrecht.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van mijn bezoek.Als het weer zomer is, moet ik er nog een keer naartoe. Dan ziet de tuin er immers heel anders uit dan op mijn pixels.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.