Bathsewegkerk in Rilland# 7.144 van 365

Vandaag laat ik u een kerk zien die overduidelijk geen kerk meer is. De ex-kerk staat in het dorpje Rilland, gemeente Reimerswaal.

De kerk staat al sinds 1998 leeg. Toen gingen een aantal kerken in Rilland fuseren en ze gingen gebruik maken van een ander kerkgebouw. De oude kerk raakte steeds meer in verval.

Van oorsprong was het een Nederlands hervormde kerk geweest. De kerk is in 1930 gebouwd naar een ontwerp van de architect van Damme.

Een aannemer uit Rilland is sinds 2018 eigenaar van het gebouw. Daarvoor was de kerk in handen van een andere aannemer. Die wilde graag aan de slag met de sloop van de kerk, behoud en herstel van de toren. Op de plek van de kerk zouden 5 woningen moeten komen in de stijl van de Amsterdamse school. De kerk is ook gebouwd in die stijl. De huidige aannemer wil de kerk liever renoveren en verkopen.

De politiek in de omgeving wil de kerk liever behouden dan slopen. Dat zou echter heel veel geld kosten. De staat van het gebouw is erg slecht. Zo is er onder andere brand gesticht in het gebouw. Verder staat de zuidelijke gevel zo goed als los en zijn de houten onderdelen dramatisch slecht. De aannemer die nu eigenaar is van de kerk vraagt 4 ton van de gemeente  als een tegemoetkoming in de kosten De gemeente wil dat niet betalen, omdat de kerk geen gemeentelijk eigendom is. Het is ook geen rijks- of gemeentelijk monument. Als dat wel het geval was geweest, was er via het rijk geld gekomen voor de opknapbeurt. Er wordt nu gekeken of eht gebouw een gemeentelijk monument kan worden.

De evangelische beweging “De Lighthouse wil graag gebruik maken van het gebouw. Zowel voor kerkdiensten als voor andere bijeenkomsten.  Stichting The Lighthouse is in 2005 begonnen met het aanbieden van jongerenactiviteiten, met als doel jongeren in contact te brengen met God. Er zijn 4 opvanglocaties voor 16 jongeren opgericht. In 2014 is de stichting gestart met houden van tweewekelijkse kerkdiensten.

Ondertussen staan er wel bouwmaterialen bij de kerk, maar is er niet zichtbaar of er nou iets gebeurd of niet. We begrepen dat de kerk toch gesloopt gaan worden en dat er woningen komen. De toren zou wel blijven.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de oude kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.