Sint Willibrord in Utrecht # 7.145 van 365

In het centrum van Utrecht (aan het Sint Janskerkhof) kwam ik dit grote bronzen beeld van Sint Willibrord tegen.  Hij leefde tussen 658 en 739. Hij begon zijn christelijke werk als evangelist. Eerst in Ierland en later naar Frisia, het huidige Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. Het waren roerige tijden met veel oorlogen en opstanden tussen onder andere de Friezen en de Franken. De Friezen verwoestten een kerk op het Domplein in Utrecht. Leuk detail, die kerk is gebouwd door Dagobert I, koning der Franken. Willibrord kreeg de opdracht om die verwoestte kerk te herbouwen. Hij liet als statussymbool 2 kerken bouwen. Dat beviel zo goed dat Willibrord later nog veel meer kerken (en kloosters) liet bouwen.

Willibrord kreeg later (als aartsbisschop) een hoge functie binnen de katholieke kerk. Na zijn dood werd hij heilig verklaard. Relieken ( overblijfselen)  van hem worden tentoongesteld in de Dom in Utrecht.

Begin 1939 werd begonnen met de voorbereidingen voor het jaar waarin de  1200ste sterfdag van Willibrord zou worden herdacht. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en van het winnende ontwerpwerd daarna een beeld gemaakt.

Het beeld van Willibrord is gemaakt door Albert Termote (1887-1978), een Nederlandse beeldhouwer.  Het beeld laat Willibrord zien die op een paard heel Nederland doorrijdt. Op zijn rechterhand heeft hij het model van een Friese kerk, de Sint-Maartenskerk.  A. Termote heeft veel kerkelijke beelden gemaakt, waaronder 4 ruiterbeelden zoals het beeld waar ik mee op de pixel ben gegaan.

Door de 2e wereldoorlog is de voltooiing en plaatsing van het beeld aanzienlijk vertraagd. Pas op 7 november ( de naamdag van Willibrord)  1947 werd het beeld onthuld.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het beeld.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.