De Statenkamer in Utrecht # 7.145 vqn 365

Dit grote gebouw staat vlakbij het beeld van Willibrord waar ik gisteren over vertelde.

Het gebouw stamt deels uit 1249. Toen werd er op deze plek een Minderbroeder of Franciscanerklooster gesticht. Het klooster werd in 1518 vernieuwd. Er stond vroeger ook een kerk op dit terrein. Die kerk is in 1581 gesloopt. Tijdens de reformatie moesten de broeders het klooster verlaten.

In 1580 werd het gebouw in gebruik genomen voor vergaderingen van De Staten van Utrecht.  Deze staten bestonden uit edellieden, invloedrijke burgers en geestelijken. Zij hadden directe invloed op het innen van belastingen, de rechtspraak en  het bestuur van de stad en  omstreken. De Staten van Utrecht bleven tot 1815 gebruik maken van het gebouw. Daarna werd het gebouw aan de Universiteit van Utrecht. Zij maken nog steeds gebruik van het gebouw. Er zat een juridische bibliotheek in, behorende bij de rechtenfaculteit. Momenteel is het een leslocatie voor de studenten rechtsgeleerdheid.

Sinds 1967 is het gebouw een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.