Professor Donders # 7.146 van 365

Utrecht staat vol met beelden van belangrijke mensen. Vandaag laat ik u het beeld van professor Donders zien. Het zeer grote beeld is in 1921 op het Janskerkhof geplaatst.

Het beeld van professor Franciscus Cornelis Donders (1818-1889) is gemaakt van brons.  Donders was een Utrechtse hoogleraar en oogarts. Daarom is hij ook in toga afgebeeld. Aan hem hebben we de termen bijziendheid en verziendheid te danken. Hij heeft heel veel ontdekkingen gedaan voor de oogheelkunde. In 1858 richtte hij het 1e ooglijdersziekenhuis van Nederland op.  Leuk detail is dat er nu een particuliere oogkliniek is gevestigd in het grote pand achter het standbeeld van Donders.

Het standbeeld van Donders is geplaatst op een verhoogde halfronde muur van graniet die aan beide gebogen uiteinden wordt afgesloten door lage zuilen. In de stenen muur zijn in reliëf figuren  aangebracht. Links staan blinden, rechts zijn de arbeiders aan het werk.

De Nederlandsche Maatschappij tot de Bevordering der Geneeskunst (KNMG) heeft het beeld aan de stad Utrecht geschonken. Het monument zou eerst onthuld worden op wat de 100e verjaardag van Donders zou zijn, 27 mei 1918. De Eerste Wereldoorlog belemmerde echter de toevoer van brons waardoor de firma Braat te Delft het beeld nog niet kon gieten.

Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Toon Dupuis (1877 – 1937). Hij is geboren in België, maar werkte vooral in Nederland. Hij heeft veel (borst)beelden gemaakt van belangrijke personen.

Op www.facebook.copm/eendkuhwak  plaats ik meer pixels van het beeld.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.