Meisje op paard in Utrecht # 7.147 van 365

In het centrum van Utrecht staat dit leuke bronzen beeld. Het pixelen was lastig omdat het beeld op de drukke Stadhuisbrug staat, bij de Oudegracht. Er stonden ook nog fietsen rondom het beeld. De andere pixels kunt u zien op www.facebook.com/eendkuhwak.

Het paard met meisje staat op een paal. Dit is omdat het paard een kermispaard is uit zo’n ouderwetse draaimolen.

De beeldhouwer Pieter d’Hont (1917-1997) heeft het beeld gemaakt.  Hij is sinds 1940 de stadsbeeldhouwer van Utrecht geweest. Veel van zijn werk is in Utrecht te zien. Zijn beelden zijn vooral dieren en mensen. Pieter D’Hont is ook de maker van de Edison music award. Op https://www.pieterdhont.nl/oeuvrecatalogus is meer werk van hem te zien. Even de catalogus aanklikken en dan doorklikken.

De stichting Stadsontspanning heeft het beeld aan de stad Utrecht geschonken.  De stichting organiseert allerlei festiviteiten in de stad. De connectie tussen het beeld en Utrecht is uiteraard de kunstenaar, maar ook het feit dat er al sinds de jaren 800 na Christus jaarmarkten (de voorlopers van de huidige kermis) werden gehouden in Utrecht. Omdat Utrecht toen al een grote stad was, waren er meerdere markten per jaar. Alleen tussen de 1e en 2e wereldoorlog werden er geen kermissen gehouden in de stad.

Het beeld van het meisje op het kermispaard is in 1986 onthuld.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.