Het stadhuis van Utrecht # 7.148 van 365

Heel verrassend is het dat het stadhuis van Utrecht gelegen is aan de Stadhuisbrug bij de Oudegracht. Die brug heb ik gisteren ook al genoemd, omdat het meisje op het paard daar ook staat.

Het stadhuis is in een groot gebouw gevestigd. Dat oogt wat rommelig, ook door de diverse verbouwingen die het complex heeft ondergaan.  De geschiedenis van het stadhuis begint in 1343 als de schepenen van Utrecht een pand op deze plek in gebruik nemen. In 1537 werd het naastgelegen stadskasteel Lichtenberg ook in gebruik genomen door het bestuur van Utrecht.  Dat was niet zo vreemd, want de familie Lichtenberg heeft eeuwen lang schepenen geleverd aan Utrecht.

Na deze ingebruikname volgde een grote verbouwing om beide huizen samen te voegen naar een ontwerp van de stadsbouwmeester Willem van Oort. In 1547 was de verbouwing klaar en kreeg het stadhuis 1 toegangsbrug, de Stadhuisbrug.

In de loop van de jaren werden steeds meer panden bij het stadhuis getrokken.  Zo kwam er een waag.

In 1826 kwam er een nieuw gebouw. Ontworpen door de Utrechtse stadsarchitect Johannes van Embden. Toen kwam ook de huidige gevel van Bentheimer zandsteen.

Pieter D’Hont maakte in 1957 de beelden in de driekhoek in de gevel. Die beelden stellen de functies van het gemeentebestuur voor; Gerechtigheid, Waakzaamheid, Gezag, Beleid en Geloof.

In de 20e eeuw volgden er nog 2 uitbreidingen. En er kwam een grote renovatie. De laatste 2 jaren is het stadhuis weer gerenoveerd.

Het stadhuis van Utrecht is een rijksmonument. Het gebouw is nog volop in gebruik.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.