St.Joannes de Deoziekenhuis in Utrecht # 7.149 van 365

Vandaag heb ik 2 onderwerpen die het op dit moment best zwaar (kunnen) hebben.

Het gebouw waar ik mee op de pixel sta, was vroeger een ziekenhuis. Het Sint Joannes de Deo ziekenhuis. Het ziekenhuis is in 1896 geopend door de Broeders van Barmhartigheid van St. Joannes de Deo. Zij houden zich al eeuwenlang bezig emt de ziekenverzorging. De orde is opgericht door de Portugese heilige Johannes de Deo die omstreeks 1500 na Christus leefde.  Zijn leven was niet makkelijk met onder andere het weglopen van huis op jonge leeftijd, een krankzinnigheid en werk als militair en slavenopzichter. Hij stierf aan een verkoudheid, opgelopen na een duik in koud water……. Hahaha, dat laatste kan dus niet. Hij zou wel water in zijn lingen hebben gekregen en een longontsteking hebben gekregen. Wat wel klopte is dat hij heilig werd verklaard vanwege het verhaal dat hij een zwerver de voeten waste en toen Jezus herkende.

Jonkheer Frederik Karel Bosch gaf de broeders van Joannes de Deo in Utrecht een legaat van 150.000 gulden voor de bouw van een ziekenhuis. Het gebouw is ontworpen door de architect J. van Kesteren.  Er werden alleen mannen verpleegd in dit ziekenhuis.

Vroeger stond er nog een kerk en een klooster bij het gebouw. De kerk is na de reformatie gesloopt.  Van het klooster is alleen de kapel en een deel van de kloostergang over gebleven. Nu is er voor en achter het gebouw een mooi plein waar het aangenaam toeven is.  Ik plaats er pixels van op www.facebook.com/eendkuhwak .

In 1971 vertrok het ziekenhuis uit het gebouw en is het Utrechtse conservatoium er in gekomen. Dat conservatorium bestaat al sinds 1875. Ze maken nu deel uit van de HKU, de Hogeschool voor de kunsten Utrecht.

Sinds 2001 is het gebouw een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.