Huis Zoudenbalch in Utrecht # 7.151 van 365

Een hoge geestelijke van de Domkerk liet dit huis in 1467 bouwen aan de Donkerstraat in het centrum van Utrecht. De geestelijke heette Zoudenbalch, vandaar de naam van het huis. Eigenlijk bestaat het huis uit meerdere huizen waar Zoudenbalch een nieuwe natuurstenen gevel voor liet zetten. Die ziet er door de verschillende achtergelegen huizen niet helemaal symmetrisch uit.

Zoudenbalch overleed in 1503 en het huis bleef in de familie. Na de reformatie werd het huis in gebruik genomen als schuilkerk. De katholieken mochten immers hun eigen kerkgebouwen niet meer gebruiken en moesten stiekem hun diensten houden in bijvoorbeeld woonhuizen, stallen of scholen.

In de 18e eeuw zat er een poos een weeshuis in het huis.

In 1903 brandde het originele Zoudenbalch huis vrijwel volledig af. Onder leiding van de architect Pierre Cuypers werd de gevel in oude glorie hersteld. De achterliggende woningen werden vervangen door nieuwbouw. In 1964 en 2010 volgden nieuwe renovaties.

Het huis is sinds 1967 een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het huis met de mooie luiken.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.