Oorlogsmonument in Utrecht #7.152 van 365

Dit jaaris het 75 jaar geleden dat de 2e wereldoorlog ten einde kwam. Dat zou grootst gevierd worden, maar dat gaat door de huidige toestand met het Coronavirus niet lukken. Ik vind het belangrijk om deze nare periode in onze geschiedenis te blijven herdenken. Daarom vertel ik regelmatig over oorlogsmonumenten. Vandaag ook weer.

Dit monument staat in het centrum van Utrecht, vlakbij het centraal station. Het staat bij “de Inktpot”, een gebouw dat door ProRail wordt gebruikt. Dat het monument daar staat is geen toeval. Het monument herdenkt namelijk alle omgekomen spoorwegpersoneel uit Nederland. In totaal zijn dat er 561. Hun namen staan op de 4 meter hoge sokkel waar de beeldengroep op staat. Die stelt 2 mannen en 2 vrouwen met 1 kind voor. Op de voorzijde van de sokkel staat een gedicht van Hendrik de Vries (1896 – 1989) uit Groningen.

Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Willem Valk (1898 – 1977). Veel van zijn werk is in Groningen te vinden, omdat Valk de stadsbeeldhouwer van Groningen was. In de 2e wereldoorlog zat hij in het verzet. Als dank daarvoor kreeg hij na de oorlog veel opdrachten om oorlogsmonumenten te maken.

Het monument is op 17 september 1949 onthuld. Dat was 5 jaar na het begin van de spoorwegstaking die tot de bevrijding duurde. Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorwegstaking_van_1944 is daar meer over te lezen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit monument.

Opdat wij nooit vergeten!

Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.