De Inktpot in Utrecht # 7.153 van 365

Vlakbij het Cemtraal Station van Utrecht staat dit mooie grote gebouw. Het is ontworpen door de architect George van Heukelom (1870 – 1952).  Hij heeft als architect gewerkt voor de (particuliere) Maatschappij tot exploitatie van Staatsspoorwegen. Hij ontwierp onder andere bruggen, perrons en stationsoverkappingen. Bijvoorbeeld in Vlissingen en Utrecht. George van Heukelom was bevriend met de beroemde Pierre Cuypers. Door hem leerde van Heukelom het werk van Berlage kennen en waarderen.

Eind 1918 raakte van Heukelom betrokken bij de plannen voor een nieuw te bouwen administratiekantoor van de Staatsspoorwegen in Utrecht. In 1921 was het Derde Administratiegebouw al gereed. Dat is best bijzonder zo vlak na de 1e wereldoorlog.  Het lukte zo snel omdat van Heukelom een eigen bouwbedrijf oprichtte met een eigen bakstenenfabriek.  Hij kocht ook een houtbedrijf en drie schepen. Aangezien er 4000 m3 eikenhout nodig was, werd ook een Limburgs bos gekocht.De capaciteit van die 1e fsteenabriek bleek echter onvoldoende. Daarom kocht van Heukelom ook de Zuilense steenfabriek ‘De Volharding’.  In totaal werden 21 miljoen bakstenen gebruikt. Voor de fundering werden door Van Heukelom 21 kilometer spoorstaaf gebruikt. Alle deuren in het gebouw werden geleverd door de Werkspoorfabriek in Zuilen. Van Heukelom was ook actief op het gebied van de restauratie van kerken en monumentale gebouwen.  In Zuilen is een straat naar hem vernoemd.

Bijzonder aan de Inktpot is de watertoren die in het gebouw zit met een inhoud van 27000 liter water.

De naam Inktpot komt van de vorm van het gebouw. Sinds ProRail eigenaar is van het pand(1995) wordt het pand Inktpot genoemd. Prorail is verantwoordelijk voor ons hele spoorwegennet.

De Inktpot is sinds 1988 een rijksmonument.

Tussen 2000 en 2002 is het gebouw gerestaureerd. Sinds die tijd staat er ook een kunstwerk op het dak van de Inktpot. Het lijkt op een UFO en het is gemaakt door de kunstenaar Marc  Ruygrok (1959). De UFO heeft een diameter van 12 meter.

In de Inktpot leeft een kolonie beschermde vleermuizen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit mooie gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.