Hoofdgebouw II in Utrecht # 7.154 van 365

Gisteren liet ik u de Inktpot in Utrecht zien. Dat gebouw heette eigenlijk Hoofdgebouw III. Naast de Inktpot staat Hoofdgebouw II. Daar gaat mijn verhaal van vandaag over.

Het gebouw is in 1895 gebouwd naar een ontwerp van de architect Jaap Klinkhamer (1854 – 1928). Hij heeft ook een aantal stations ontworpen voor de Nederlandse Spoorwegen.  Hoofdgebouw II werd het 2e kantoorgebouw van de voorloper van de NS, de Maatschappij tot exploitatie van Staatsspoorwegen.  Hoofdgebouw I is in 1870 gebouwd en werd te klein. Tussen de beide gebouwen werd een luchtbrug gebouwd. Toen in 1921 de Inktpot werd gebouwd kreeg die een ondergrondse tunnelverbinding met Hoofdgebouw II.

In 1988 is Hoofdgebouw II een rijksmonument geworden.

Sinds 2007 wordt dit gebouw officieel Tulpenburgh genoemd. ProRail is de eigenaar van het pand.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.