De witte molen in Rilland # 7.155 van 365

Rilland is een klein dorp in Zeeland. Het maakt sinds 1970 deel uit van de gemeente Reimerswaal. Dat ligt op Zuid-Beveland. In Rilland wonen ongeveer 3000 mensen.

De witte molen ( waar zou het haar naam aan te danken hebben?) is in 1851 gebouwd. Het is een zogenaamde stellingmolen. Dat is te zien aan de looprand om de molen heen. Van daar af kan de molenaar de stand van de wieken regelen en de wieken ook draaien in de goede windrichting. De witte molen is in gebruik als koren molen. Momenteel wordt de molen draaiende gehouden door vrijwilligers.

De doornede van de wieken ( de vlucht) is bijna 21 meter.

Halverwege de voglende pagina: https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=907 is de gescheidenis van de molen te lezen.

Sinds 1967 is de molen een rijksmonument. In 1969 werd de molen eigendom van de gemeente Rilland-Bath. Dat was het einde van het bedrijfsmatige draaien van de molen. Tussen 1986 en 1992 en rond 2016 is de molen gerestaureerd.

De molen wordt sinds 2014 door twee vrijwillige molenaars weer regelmatig in werking gezet, in de regel om de week op zaterdag. De molen bezichtigen is mogelijk wanneer de wieken draaien. Toen ik er was, was er geen molenaar helaas.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.