De hervormde kerk van Waarde # 7.156 van 365

Waarde is een klein dorp op Zuid-Beveland, Zeeland. Het maakt deel uit van de gemeente Reimerswaal. Er wonen ongeveer 1400 mensen. Het dorp heeft veel fruittelers.  Er zijn 2 grote kerken in het dorp. Ik ben naar de hervormde kerk gegaan, omdat die gebouwd is in de zogenaamde Scheldegotiekstijl. Ik laat de komende tijd meer kerken uit Zeeland zien die allemaal die stijl hebben.

Scheldegotiek komt uit Vlaanderen. De Franse benaming voor deze stijl is “gothique tournaisien” (‘Doornikse gotiek’). Het verwijst naar Doornik, de 1 na oudste stad van België. In 1432 bestond Doornik al.  Schelde verwijst uiteraard naar de rivier de Schelde die vanuit Frankrijk door België naar Zeeland stroomt. Via de Westerschelde komt de Schelde op de Noordzee uit. Vroeger was de Oosterschelde ook een belangrijke vaarroute, maar die is nu afgesloten.

De Scheldegotische gebouwen zijn opgetrokken in blauwe Doornikse steen, een moelijk te bewerken kalksteen. Kenmerkend voor de Scheldgotiek zijn bijvoorbeeld de kleine hoektorentjes op de grote toren. Ook zijn er boven de toegangsdeuren grote ramen. Veel kerken in Zeeland hebben bovendien notenbomen in hun omgeving staan en er zijn mooie bomenrijen om onderdoor te lopen. Speciaal voor de trouwpaartjes? Voor mooie pixels? De meeste kerktorens zijn midden op de kruising van de kerk gebouwd. Dat heet vieringstoren. De ramen in de kerk zijn doorgaans hoog met een spitse boog aan de bovenkant.

De Hervormde kerk in Waarde is gebouwd in 1589. Toen brandde de kerk van Waarde af en is het herbouwd tot de kerk die we nu kennen. De kerk was eerst een katholieke kerk die gewijd was aan Maria en Johannes Major/de Meerdere. Die laatste was 1 van de 12 apostelen van Jezus. Door de wijding aan Maria heet de kerk eigenlijk Onze Lieve Vrouwe kerk.

In de kerk is de graftombe voor Gillis van der Nisse, 1657. Hij was kapitein van de burgerwacht, die op 24 maart 1657 sneuvelde tijdens onlusten in de stad Goes. Hij was ook Heer van Waarde, Overzande en ’s Gravenpolder. Op https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/view?coll=ngvn&identifier=UBL01%3APK-T-2977 kunt u een tekening van die graftombe zien.

In 1928, 1053 (na de watersnoodramp) en 1977 is de kerk gerestaureerd.  In 1941 en 1969 werden herstellingen uitgevoerd aan de toren. In 1949 is er een nieuwe klok in de toren gekomen. De oude werd in de oorlog door de Duitsers meegenomen en omgesmolten tot oorlogsmateriaal.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument.

Op http://www.hervormdegemeentewaarde.nl/ is alle informatie te lezen over de kerk. Zo zijn de zondagse diensten om 10.00 uur.

Ik heb veel pixels gemaakt van de kerk in Waarde.  Die kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak .

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.