Muziektent in Waarde # 7.158 van 365

Ik was bij mijn laatste 2 bezoeken aan Zeeland in meerdere kleine dorpjes. De meeste van die dorpjes hadden een muziektent staan op het dorpsplein. Dat vraagt om een verhaal vond ik.

De foto bij dit verhaal laat de muziektent van Waarde zien.  Deze muziektent heeft de karakterestieke vorm van een muziektent. Het gebouw is van hout, is vaak achthoekig, met een groot dak en er is een trap naar het verhoogde podium in de tent. Vroeger werden ze voor muziekuitvoeringen gebruikt. Elk dorp had wel een muziekvereniging. Nu worden de tenten ook gebruikt voor bijeenkomsten en andere kunstuitvoeringen.

De muziektent in Waarde is in 2010 volledig opgeknapt.

De 1e muziektenten waren verplaatsbare tenten met wanden die konden worden opgerold. Denk maar aan de hedendaagse partytenten. Deze tenten werden aan het eind van de 19e eeuw vervangen door de houten exemplaren. De meeste muziektenten zijn gebouwd tussen 1900 en 1960. Welvarende gemeenten maakten hun tenten deels van smeedijzer.

Er zijn nog enkele tientallen muziektenten in Zeeland. De meeste zijn gesloopt omdat ze in de weg stonden bij de herinrichting van de dorpspleinen.  Andere tenten werden het slachtoffer van vandalisme. Er was niet altijd geld voor een opknapbeurt, danw as sloop makkelijker. Sommige muziektenten zijn een gemeentelijk of zelfs een rijksmonument geworden. Dat beschermt hen tegen sloop. In veel dorpen zijn er initiatieven om de overgebleven muziektenten in de oude glorie te herstellen en dan ook in goede conditie te houden. Helaas zijn er steeds minder muziekverenigingen om in de tenten op te treden.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.