Molen de Hoed # 7.160 van 365

Molen de Hoed staat in Waarde en het is een zogenaamde standerdmolen. In het midden van zo’n molen staat een dikke  stam en daar rust de molen op. De molenkap met wieken kan draaien. Om te zorgen dat de molen stabiel is zit de standerd niet precies in het midden en is er aan de wand tegenover de wieken een trap , extra balken voor gewicht en ruimte om te kunnen kruien (= het draaien van de wieken).

De molen in Waarde is oorspronkelijk in België gebouwd. Dat was vermoedelijk al voor 1550. Pas in 1858 kwam de molen naar Zeeland, naar Kruiningen om precies te zijn. Dat dorp maakt ook deel uit van de huidige gemeente Reimerswaal. de molen is tot 1945 in gebruik geweest als korenmolen. Daarna stond de molen stil en raakte het vervallen.  De watersnoodramp van 1953 was ook een ramp voor de molen.In 1963 kocht de gemeente de molen en de onderdelen werden opgeslagen in een loods.

In 1967 is de afgebroken molen een rijksmonument geworden.

De opbouw kwam pas in 1991 en sindsdien staat de molen  in Waarde. Sinds 1995 is de molen eigendom van de Stichting Molen de Hoed. De molen wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Als de wieken draaien is de molen te bezichtigen.

De doorsnede van de wieken is ruim 24 meter.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van deze molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.