Sint Maartenskerk in Wemeldinge # 7.161 van 365

Vandaag ga ik u weer een kerk in de Scheldegotiekstijl zien.  Ik ga u vertellen over de Sint Maartenskerk in Wemeldinge.

Wemeldinge is een klein dorpje op Zuid-Beveland, vlakbij de Oosterschelde. Tot 1970 is het een zelfstandige gemeente geweest. Daarna is he topgegaan in de gemeente Kapelle. Er wonen ongeveer 3000 mensen. Vroeger leefde Wemeldinge vooral van de visserij (oesters). Tegenwoordig is het een toeristische hotspot voor duikers in de Oosterschelde en voor de pleziervaart. Er wordt ook volop gefietst in de omgeving. Wemeldinge heeft ook een kanon. Haha, ik dacht dat is interessant om te weten.

De naam Wemeldinge komt waarschijnlijk van Wimald of Winiwald, een Germaanse naam. De uitgang inge kwam vroeger vaker voor in Zeeland.

De kerk in Wemeldinge is de opvolger van een hele oude houten kerk uit de 11e eeuw. In de 12e eeuw werd de 1e stenen kerk in Wemeldinge gebouwd.  Het is daarmee de oudste kerk van Zeeland. De toren is omstreeks 1350 gebouwd.  Daarna is de kerk verbouwd en nog een keer. Die verschillende bouwstijlen zijn nu nog te zien voor de goede kijker.

De kerk staat op een vliedberg, een kunstmatige heuvel. De naam doet vermoeden dat de heuvel een vluchtplek was voor mens en dier ten tijden van overstromingen, maar andere zeggen dat er vroeger een kasteel op dit soort heuvels stonden. Naast de kerk ligt nog o’n heuvel. Die is 11 meter hoog. In Zeeland ( vooral op Walcheren en Zuid-Beveland) zijn nog 40 vliedbergen over. Vroeger waren er 170.

De kerk is sinds 2005 een protestantse kerk. De zondagse diensten zijn om 10.00 uur. Op https://www.kerkwemeldinge.nl/ is meer te lezen over de gemeente.

Sinds 1967 is de kerk een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van deze kerk.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.