Annie M.G.Schmidt # 7.162 van 365

In Kapelle ( Zuid-Beveland) staat dit bronzen beeld van Annie M.G.Schmidt. Helaas is de bril kapot, maar ik vond dat geen reden voor geen verhaal over dit beeld. Kapelle is zowel een gemeente ( 13.000 inwoners) als een dorp ( ongeveer 7000) inwoners. Andere plaatsen in de gemeente Kapelle zijn Wemeldinge, Schore en Biezelinge.

Ach, wie kent haar niet? Ik denk dat iedereen wel een boek van haar in huis heeft of heeft gehad. Denk maar eens aan Jip en Janneke, Otje, Pluk van de Petteflet, Abeltje, Dikkertje Dap en nog veeeeeel meer. En anders kent u haar wel van ja zuster, nee zuster. Annie is in 1911 geboren in Kapelle. Ze overleed 84 jaar later in Amsterdam. Annie woonde tot na de 2e wereldoorlog in Zeeland. Haar vader was dominee in Kapelle. Annie heeft op school gezeten in Goes en is hoofd van de bibiliotheek van Vlissingen geweest. Na de oorlog ging ze bij de krant het Parool werken.

Het beeld in Kapelle is in 2009 gemaakt door Frank Rosen ( 1946).  Een maand na de plaatsing aan het Kerkplein werd het gestolen. Zowel het beeld als de daders zijn nooit gevonden. Het vermoeden is dat het beeld is omgesmolten. De kunstenaar heeft direct een nieuw beeld gemaakt. Dat is in 2010 geplaatst. Meer werk van Frank Rosen is te zien op https://frankrosen.com/nl/ . Hij heeft ook hele mooie schilderijen gemaakt.

Aan de zuidkant van het station van kapelle-Biezelinge ligt trouwens een nieuwbouwwijk waarvan de straatnamen zijn vernoemd naar Annie M.G.Schmidt karakters.

Groetjes Kuh Wak

 
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.