Waterpomp en muziektent van Nisse # 7.171 van 365

Nisse is een dorp op Zuid-Beveland. Het is 1 van de 7 beschermde dorpsgezichten van Zeeland. Ik kan u vertellen dat dat geheel terecht is. Nisse is een mooi dorp in de gemeente Borsele. Er wonen rond de 650 inwoners. Het dorp leeft vooral van de fruitteelt en wordt vaak bezocht door toeristen.

Zoals ik al vaker heb gezien in Zeeland staat er op het plein bij de kerk niet alleen een waterpomp, maar ook een muziektent. Die kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak . Verder stond het plein vol met krokussen en oude bomen. Er was ook een kleine vijver en rondom het plein stonden mooie typsich Zeeuwse huisjes. Die vijver wordt trouwens vaete genoemd in het Zeeuws en het werd gebruikt als drinkplaats voor het vee en als watertappunt voor de brandweer.

De waterpomp waar ik mee op de pixel sta, staat op het dorpsplein voor de 15e eeuwse Mariakerk. Daar ga ik u later meer over vertellen. De natuurstenen waterpomp is gebouwd in 1750 en het is sinds 1967 een rijksmonument.  Vroeger pompte de pomp het water uit de vaete. Toen bleek dat dat water toch niet zo schoonwas, kwam er een hek rondom de waterpomp. Bij de restauratie van de pomp in 1949 is dat hek verdwenen.

De muziektent is in 1932 gebouwd en werd gebruikt door de plaatselijke muziekvereniging. Dat duurde tot de jaren 60 van de vorige eeuw. Nu wordt de muziektent alleen nog gebruikt voor optredens tijdens het jaarlijkse dorpsfeest/muziekfestival in het 2e weekend van juli.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.