Petruskerk in ’s Heer Arendskerke # 7.173 van 365

De Petruskerk ( of dorpskerk zoals het ook wel wordt genoemd) is in 1450 gebouwd.

Van oorsprong was de kerk een katholieke kerk. Na de reformatie is het over gegaan in protestantse handen. Het werd een Nederlands hervormde kerk.  Nu maakt de kerk deel uit van de PKN, de Protestantse Kerk Nederland.  Samen met 3 kerken uit omliggende dorpen vormt de Petruskerk “de Samenwerking”.  Op https://www.pknsheerarendskerke.nl/ is hier meer over te lezen.

Wie de foto’s van de kerk bekijkt, ziet dat de kerk een allergaartje is van bouwstijlen. Dat komt doordat een deel vand e kerk na de reformatie in gebruik is genomen als school en opslagruimte. De protestanten hadden niet zo’n grote kerk nodig als de katholieken.

Aan het begin van de 20e eeuw is de kerk grondig gerestaureerd. Architect Verheul heeft geprobeerd om  de kerk weer terug te brengen in de oude stijl. Na de watersnoodramp en in 2002 is het kerkgebouw nogmaals grondig aangepakt.

De kerk en de toren zijn sinds 1967 rijksmonumenten.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze kerk.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.